5 причини защо собствениците на кучета живеят по-дълго

5 причини защо собствениците на кучета живеят по-дълго

Според редица международни проучвания на университети от цял свят, отглеждането на куче може да удължи човешкия живот значително и да намали в голяма степен рисковете от преждевременна смърт. Причината за това е, че домашният любимец ще намали в много голяма степен рисковите фактори, които всички ние имаме в личния си живот.

Здравословното състояние се повлиява благоприятно по най-различни начини, като крайният резултат несъмнено е положителен и ще ни накара да се чувстваме по-добре както в емоционално, така и във физическо отношение. На следващите редове ще видим за какво иде реч.

5 ползи за здравето

На следващите редове сме описали 5 от най-големите предимства, които носи отглеждането на куче за нашето здравословно състояние. Далеч сме от мисълта, че това изчерпва всички преимущества, но все пак нека видим една малка част от факторите.

1. Кръвната захар ще се понижи

Ако приемем, че средностатистически кучето се нуждае от поне 3 разходки с продължителност минимум 30 минути, това ще ви позволи да поддържате нивото на кръвната си захар в норми. Ако направите така, че да го разхождате след закуска, след обяд и след вечеря, това ще има изключително благотворен ефект.

2. Ще свалите няколко килограма

Кучето ще ви даде поне час и половина ходене на ден, което неминуемо ще се отрази благотворно на вашата линия. Имайки предвид, че за един час ходене един средностатистически човек изразходва около 220 калории, това означава, че за деня ще изхабите минимум 330 допълнителни калории, което се равнява на около 150 грама свинско месо.

3. Ще се освободите от стреса

Доказано е, че собствениците на кучета много по-лесно се справят със стреса в ежедневието. За това допринасят редица фактори, като грижата за друго живо същество, безрезервната обич, движението и контакта с хора. Това не са само голи приказки, защото твърдението се потвърждава от редица престижни международни институти, които са измервали нивата на кортизол (хормон на стреса) в кръвта на хора с или без кучета.

4. Контакт с хора

Доказано е, че хората, които са по-склонни да се самоизолират у дома, живеят по-малко от останалите. Кучето изисква ежедневно излизане, което дори и неволно ни среща с куп други хора. Това позволява да завързваме нови контакти и да се социализираме по-добре.

5. Създава редовни навици и режим

Редовните навици са полезни за здравето, защото тялото знае в кои часове какво да очаква. Храна, сън, движение – всичко това носи двойно повече предимства, когато тялото е подготвено да го посрещне.