Какво трябва да знае всеки начинаещ градинар

Начинаещ градинар

В следващите редове бихме искали да ви запознаем с 23 на брой безценни съвета, които ще превърнат в голям успех опитите ви да създадете градината-мечта. Цветя, дървета, храсти, плодове и зеленчуци, всички те имат своите особености и понякога малко информация може да ни бъде от голяма полза. Нека видим какво трябва да знае всеки начинаещ градинар, а защо не и опитен такъв.

1. Научете зоните в България

Различни зони в България се характеризират с различни особености в климата, валежите, слънчевото греене, сланите и почвите. Ако научите всичко това ще бъдете една стъпка по-близо до постигането на мечтаната градина. Това е нещо наистина изключително важно и е първата стъпка, която трябва да направите дори още преди да сте решили какво искате да отглеждате.

2. Внимавайте да не допуснете сериозни грешки в подрязването

Ако искате да подрежете храсти с цъфтящи през пролетта цветове като люляци и пълзящи рози, правете това веднага след като цветовете повехнат. Ако ги подрязвате късно през есента, има риск да премахнете цветни пъпки, чието предназначение е да цъфнат през следващата пролет.

3. Внимавайте с естествените торове

Ако използвате изпражнения на животни за наторяване, уверете се, че торта е престояла поне 6 месеца преди да я положите върху пръстта с цел подхранване. Прясната тор е прекалено богата на хранителни вещества и това може лесно да изгори растенията. Освен това, твърде прясната тор може да съдържа вредни и опасни микроорганизми. По тази причина се препоръчва никога да не използвате изпражнения от кучета, котки и прасета, защото те могат да съдържат много опасни за човека паразити, които да засегнат вас и вашето семейство.

4. Грижа за трайните насаждения

Много овошки, цветни храсти и други многогодишни растения се нуждаят от поне 2 – 3 години за да започнат да цъфтят. През това време има риск да забравите за тях и да не им обръщате достатъчно внимание. Не заправяйте да им осигурявате добри условия за зимен сън и развитие през активния сезон, дори и ако все още не се покриват с цветове или плодове.

5. Опознайте вегетационния период във вашия район

Ако научите приблизителното време на първа и последната слана, както и някои по-важни особености като температура на въздуха и слънчево греене в района, в който живеете, ще можете да положите много по-добра грижа за вашите растения. Това също така може да ви помогне да реагирате навреме и да внесете някое растение вътре ако има риск да падне слана, а също така и ще ви помогне да налучкате точния момент за засаждане на луковици на пролетни цветя, които се засаждат преди първия мраз.

6. Продължителността на деня е важна за много видове

Вероятно сте се замисляли и преди, но сега ще знаете със сигурност – някои растения цъфтят според продължителността на деня и нощта. Хризантеми, коледни звезди, ягоди и други се нуждаят от по-дълги нощи за да разцъфтят. За да се избегне тази особеност, някои градински центрове продават специални сортове растения, например ягоди, които могат да се абстрахират от продължителността на деня.

7. Зеленчуците отглеждайте на слънце

Ако имате голям двор, най-слънчевата част от него заделете за зеленчуковите растения. Повечето от тях се нуждаят от много слънце за да се развиват добре. Обикновено е нужно да има поне 8 часа слънчево греене. Ако имате някое кътче в двора, което остава на сянка, опитайте да отглеждате там по хладнолюбиви зеленчуци, които растат рано на пролет или през есента, като например маруля, спанак, репички и зеле.

8. Борбата с плевелите

Макар че в търговската мрежа се предлагат различни продукти за борба с плевелите, най-добрият начин за справяне с този досаден проблем си остава ръчното плевене и прекопаване на градината. Изтръгвайте плевелите с ръце. Освен това, колкото по-рано го направите, толкова по-добре. Имайте предвид, че ако премахнете плевелите докато са съвсем млади, те няма да хвърлят семената си и така ще ги унищожите много по-ефективно.

9. Отглеждане на хоста

Растението хоста е много красиво, декоративно и непретенциозно, освен това е многогодишно. То бързо увеличава площта си, което кара много хора да го разсаждат, мислейки си, че това е задължително. Всъщност ако не разделяте това растение на части вие по никакъв начин няма да му навредите. Така може много лесно да го развъдите и дори да го подмладите, но не се чувствайте задължени да го правите. То така или иначе ще си бъде невредимо.

10. Не всички сенколюбиви видове са изцяло сенколюбиви

Знам, това звучи объркващо, ето защо позволете да ви обясня. Хортензията например често се търси от хора, които имат сенчести дворове без много светлина. Причината е, че растението се слави като способно да оцелее и при по-малко слънчеви лъчи. До някъде това е вярно, но има и изключения. Метличетата хортензия например предпочита слънцето и ако е засадена в по-мрачен двор може и да не оцелее.

11. Не прекалявайте с почистването на градината на есен

Не е препоръчително да се почиства съвсем всичко от градината през есента. Оставете малко декоративни треви за красота, както и някои безвредни растения. Това може да помогне на някои птици да оцелеят по-лесно през зимата, защото това за тях може да се окаже ценен източник на храна. В сухите растения често има семена, които могат да са много важни за изгладнелите птици в студа.

12. Доматите и температурата

Оптималната температура за узряване на доматите е между 20 и 25 градуса по Целзий. При 29 градуса вече е твърде горещо за растенията за да произвеждат ликопен и каротин – пигменти които са отговорни за цвета на плодовете. След като температурите започнат да падат под 10 градуса по Целзий, зелени домати няма да узреят. Ако ви се струва, че вече откъснатите домати са все още зелени, тогава ги сложете някъде на слънце за да могат да почервенеят и да подобрят вкуса си.

13. Садене на луковици

Растенията, които израстват от луковици и цъфтят през пролетта, като например лалета, нарциси, минзухари и зюмбюли, трябва да се засадят през есента. Това се прави преди земята да е замръзнала, така че съобразете се с особеностите на климата във вашия район. Като цяло се прави така: поставете луковицата в дупка, която трябва да е с размер два до три пъти дълбочината на самата луковица.

14. Ако имате орехово дърво

Ако в градината ви има орехово дърво трябва да знаете, че корените на тези растение произвеждат вещество, наречено джъглон. Той може да е токсичен за много видове слънцелюбиви градински растения. Сред най-чувствителните към веществото отделяно от корените на ореха са домати и картофи. От своя страна, видовете които предпочитат по-малко слънце и виреят по-добре на сянка не се влияят особено от това вещество. При по-едри дървета зоната, до която може да се разпространи джъглона в почвата може да достигне 50 – 80 крачки от стеблото. Това вещество може да навреди на растенията и по други начини, например ако използвате материал от орехово дърво за компост и мулчене.

15. Торене и подхранване

Торенето не е отговорът на това как да развъдим и отгледаме най-добрите растения. Всъщност, качеството на почвата е от много по-голямо значение. Ако се добавят например компост и добре отлежал тор, за почвата това е несравнимо по-добре, отколкото да се похарчат куп пари за торове и фертилайзери на химическа основа. Най-добрата възможна структура на почвата е ронлива, лесна за копаене, лесно абсорбираща вода и предлагаща достатъчно кислород за корените на растенията. Ако решите да използвате тор, използвайте органичен за обогатяване с азот, фосфор и калий.

16. Годишно разсаждане на многогодишни растения

В края на лятото и в началото на есента е най-доброто време от годината, в което да се разделят и да се присадят на ново място с цел разсад пролетните цъфтящи многогодишни растения. Сред тях можем да споменем например ириси и божури.

17. Подрязване на цветовете

Ако отглеждате рози, не им позволявайте да цъфтят в края на лятото и началото на есента. Ако в този период видите да се развива нов цвят го изрежете. Така или иначе растението скоро ще изпадне в латентно състояние. Вместо да се изтощава с цъфтеж, позволете на растението да съхрани тази енергия за себе си и да я използва в други процеси, които ще му позволят да оцелее по-лесно през зимата. Ако подрязвате напълно развитите цветове в момента в който прецъфтяват, вие ще стимулирате растението догодина да се отрупа с още повече цветя.

18. При пресаждане на растения

При преместването на растения от саксии и контейнери в почвата трябва да се изкопае дупка, която задължително да е по-голям от топката на растението. Само така може да се установи корена в почвата без да се повреди.

19. Дръжте картофите в пълна тъмнина

Ако отглеждате в двора си картофи, много е важно след събирането реколтата да ги държите на пълна тъмнина. Излагането на светлина ще накара картофите да позеленеят. Това е индикация, че картофът е произвел безцветен алкалоид наречен соланин. Това е горчив на вкус токсин, който, ако се консумира в големи количества, може да доведе до заболяване. Изрежете всички зеленикави части на картофа, защото е важно да се избегне тяхната консумация.

20. Напояването

Повечето градински коренови растения се развиват най-добре при валеж между 30 и 50 милиметра на седмица. Ако не е достатъчно количеството влага, което пада под формата на дъжд, поливайте обилно веднъж седмично. Това е много по-добре вместо да поливате съвсем леко на ежедневна база. Честото и плитко поливане намокря само най-горния слой на почвата и насърчава корените на растението да се развиват нагоре, вместо да проникват в дълбочина.

21. Не изхвърляйте опадалите листа

Вместо да изхвърляте в боклука опадалите листа, можете да ги нарежете и да ги използвате като компостни съставки. Стрити на прах листа могат да бъдат оставени да подхранват тревата докато се разлагат. Можете също така да ги използвате за мулч. С него можете да запазите температурата в почвата стабилна през цялата зима. Това ще помогне да защитите растенията от екстремните студове, но също така и да предпазите от затопляне ако се случат един или два по-топли дни. Можете да премахнете мулча през пролетта и да го замените с нов.

22. Избягвайте копаене или засаждане в мокра почва

Твърде мократа почва не е особено лесна и приятна за работа в градината. От своя страна, сухата почва също не е добро решение, защото се създава риск от повреда на структурата на почвата. Изчакайте докато почвата стане леко влажна и ронлива. Трябва да можете без усилие да направите топка от пръст, която да се разпада при съвсем леко усилие.

23. Разберете дали почвата ви е добре дренирана

Корените на растенията се нуждаят от кислород. Ето защо ако почвата е постоянно мокра и няма въздушни джобове за корените, това може да убие растението. Много растителни видове предпочитат добре дренирана и лесно оттичаща се почва, която няма да позволи корените да загният.