Програма за прилагането на торове при младите дръвчета

Прилагане на торове при младите дръвчета

Ново засадените дръвчета, които са взети от разсадник обикновено нямат нужда от торове през първата година от развитието си, тъй като са снабдени с достатъчно хранителни вещества. Допълнително наторяване само би забавило растежът им. След първата година е добре в радиус от 2,5 метра около всяко дърво да започнете да добавяте торове. Това ще осигури достатъчно храна за продължаване на растежа. Добре е да се прилагат и листни торове, които много по-бързо и правилно се усвояват и дават всичко, от което дръвчетата имат нужда. Избягвайте да използвате торове от старото поколение като амониева селитра в близост до стеблото. Това може да се окаже пагубно за кората на младите разсади и тя да изгори.

Как да определим дали трябва да добавяме торове?

Визуалната инспекция е най-добрият начин за вземането на решение. Вижте дали листата не са променили цвета си към бледо зелен до жълт, дали не са намалили размера си и дали не падат преждевременно.

Методи за прилагане на торовете

Наторяването може да бъде пряко или косвено. Когато приложите торове в почвата около дърветата те се абсорбират от корените и така достигат до всяка част на растенията и следователно това косвеният начин. Прекият начин за прилагането е с течни торове, с които се пръскат листата.

График за прилагането на торове

Има периоди от годината, които са най-подходящи и ефективни и тогава растенията най-добре усвояват хранителните вещества. Такъв е например края на лятото и началото на есента, тогава дърветата в градината ни започват по-интензивен растеж. Той може да продължи през цялата есен, а и през зимата ако е по-топла. В началото на пролетта също е добре да се добавят известно количество хранителни вещества, които да подпомогнат цъфтенето и предпазването на цветчетата от окапване.

Летните месеци са неподходящи заради сушата, защото тогава по-трудно се усвояват веществата. Студените зими също са неподходящи за наторяване, тъй като дърветата тогава изпадат в летаргия.