Бебешки колики – начини за преодоляване на проблема

Каква е причината за бебешки колики

Терминът бебешки колики се използва при описване на неконтролируемия плач на здраво бебе.  Това не е болестно състояние и не може да доведе до увреждания на детето.

Коликите се появяват около втората или третата седмица от неговото раждане.

Бебетата често плачат, когато се нуждаят от смяна на пелените или когато са гладни, но когато плачът е неутешим и по едно и също време през деня, най-често в късния следобед, в продължение на няколко часа, можете да бъдете сигурни, че причина за това са бебешки колики.

При новородените, които страдат от това състояние се забелязва подуване на коремчето, свиване на краката, изпускане на газове, силно зачервено лице и студени крайници.

Добрата новина е, че това състояние отминава след третия или четвъртия месец.

Да се извърви дългия път и да се грижите за бебе страдащо от бебешки колики може да бъде много стресиращ момент, поради което ще трябва да се правят редовни почивки за да се съхраните в добра кондиция.

Можете да помолите вашия партньор да поеме част от задълженията, докато вие се поразходите.

Кои храни могат да породят бебешки колики

Една от важните причини за поява на бебешки колики е нарушеното храносмилане. Храносмилателната система на новороденото не е напълно развита, което затруднява възприемането на храната.

Това има отрицателен ефект върху стомаха, което поражда появата на този проблем.

Счита се, че кърмените бебета могат да страдат от колики, поради хранителния режим на майката. Млечните продукти, особено мляко и сирене са само някои от основните причини за тяхната поява.

Други храни, които предизвикват този проблем са ядки, ягоди, зеленчуци като зеле, броколи и карфиол, чесън, кафе, алкохол и всички пикантни храни.

За да установите, кои от тях влошават състоянието на детето, опитайте се да ги избягвате в продължение на няколко дни и тогава започнете отново да консумирате една от тях в даден момент с интервал най-малко от два дни.

Ако вашето бебе започне отново да проявява симптоми на колики след хранене, ще знаете кое е причината за това. Вие ще трябва да се въздържате от тази храна, докато бебето ви преодолее чувствителността си към нея.

Бебешки колики – от какво могат да бъдат причинени

Някои хора считат, че коликите могат да бъдат причинени от неправилната формула на млякото. Ето защо е най-добре да се посети кабинета на лекар, който може би ще предложи мляко без лактоза.

При бебета на изкуствено хранене, трябва да се стараете количеството на въздух, което то поема с храната, да бъде възможно минимално.

Заоблена бутилка или такава със сгъваеми лайнери, вероятно ще работи най-добре за вас. Освен това се уверете, че бебето се оригва след хранене.

Някои новородени спират да плачат, когато са увити плътно в одеяло или чуят ритмични звуци като от прахосмукачка или пералня.

За да помогнете на детето да заспи, отведете го до място във вашия дом, където има най-малко ярка светлина, шум и хора, които могат да влошат ситуацията.

Един чудесен начин да помогнете на бебето да се освободи от излишните газове е да го поставите по корем в скута си и леко да го потупвате по гърба.

Това често работи за да помогне на въздуха да излезе. Друг начин за облекчаване на състоянието е леко да разтривате корема на новороденото с кръгови движения, движейки ръката си от дясно на ляво.

Това е полезно и при поява на запек, тъй като стимулира движението на червата. Потапянето на бебето в топла вана също ще облекчи болката.

Съществува вода против бебешки колики, която облекчава симптомите и подпомага храносмилането. Тя съдържа комбинация от копър, кимион, маточина, джинджифил, мента, лайка, алое вера, трънка, канела или анасон.

Ако въпреки всичко забележите, че плача на бебето става все по-интензивен, има наличие на температура, не отлагайте посещението при педиатър, който ще направи необходимия преглед и ще постави точна диагноза.