„Рак на…” – бичът на нашето съвремие

Рака е бичът на нашето съвремие

Страшната диагноза „рак на“, въпреки усилията на учени и медици и до днес остава бича на нашето съвремие. За пръв път Хипократ назовава нелечимата болест по този начин, оприличавайки туморът при третиране на гръден абсцес с краката на рак.

Под едно общо название „рак на“ се обозначават заболявания на различни органи, всички те, характеризиращи се с неконтролируемо деление на телесни, или още познати като туморни, клетки и разрушаването на здравата тъкан. Днес познати са различни методи на контролиране на болестта и лечение като все още никой от тях не е доказал стопроцентово своята ефикасност, с постигане на пълно здраве. Най – често използвани методи са хирургическото отстраняване на тъканта и дори целия орган и химиотерапията. Най – иновативен метод за лечение на тумор на отделните органи, използван в много от западноевропейските клиники, е кибер ножът.

Статистиката сочи, че днес всяко трето семейство се изправя пред болестта „рак на“. Всяка година от злокачествено заболяване на определен орган заболяват над 31 000 граждани на страната. Рак на белия дроб, рак на панкреаса, рак на гърдата и т.н. Практически ракът може да засегне всеки един от човешките органи. Още по – страшно, тези неконтролируемо делящи се туморни клетки се разпространяват по кръвен и лимфен път и практически могат да достигнат всеки един от органите и при ненавременно лечение да се открият в множество органи.

Учените сочат множество причини за онкологичните заболявания, но на този етап никой не може да посочи и се обоснове от какво точно е предизвикан ракът на конкретния орган. Твърди се, че тютюнопушенето причинява тумор на белия дроб, което е написано и на всяка цигарена кутия, но факт е, че от рак на дроба се разболяват и хора, които никога не са слагали цигара в уста.

И все пак, ако решим да се доверим на изследванията като най – чести причинители на рак на отделните органи са сочени – разпространението на канцерогени в околната среда, тютюнопушенето, някои вируси, наследствеността, недостатъчната информираност и профилактика на населението и ред други. Твърденията често са противоречиви и взаимно изключващи се, но факт е, че и най – силния човек потреперва при изричането на страшната диагноза „рак на“.

Статистическите проучвания показват, че мъжете най – често се разболяват от тумор на белия дроб, кожата и простата, докато жените в болшинството от случаите са засегнати от рак на гърдата, кожата и матката. И макар от рак на определен орган да боледуват и деца и млади хора с напредването на възрастта рискът да се изправиш очи в очи със страшната болест значително нараства.