Микровълновата фурна – полезна или вредна за нашето здраве

микровълнова фурна

През последните години много широко битува схващането, че микровълновите печки са вредни за човешкото здраве. Много хора, на базата на тези твърдения, решават да се откажат от този уред.

Но истина ли е всичко това или пък е поредната градска легенда, зад която няма никакви сериозни и научно доказани мотиви? Това предстои да разберем на следващите редове.

Вредни ли са микровълновите фурни за вашето здраве

Учените са доказали по най-различни начини, че действително съществуват вредни методи за приготвяне на храна. Но ето ви една новина – претоплянето на храната в микровълновата не е сред тях.

Вреден метод за приготвяне на храна е класическото пържене, за което се използва много мазнина и което прави храните, приготвени по този начин, една истинска калорийна бомба.

И обратно. Според учените, колкото по-бързо се приготвя една храна и колкото по-малко време се отделя за нейното сготвяне (сваряване, изпичане или просто претопляне), толкова по-малък е рискът от загуба на ценни хранителни вещества, а точно тук микровълновата се “класира” доста добре (разгледайте в Nashdom.eu).

Бързо и без загуба на нутриенти

Готвенето на микровълнова фурна спестява изключително много време. По-високата скорост и това, че не се използва течност или се използва малко такава, позволява на по-голямата част от нутриентите да се запазят.

Всъщност, истината е, че микровълновата фурна е един от малкото уреди, които отговарят на тези критерии. Но това не е всичко. Освен високата скорост на готвене и ползването на малко или никакво количество течност, има и още един плюс.

Използването на микровълновата загрява храната отвътре навън, а това запазва повече витамини и минерали в сравнение с почти всеки друг метод за готвене, който използваме в ежедневието.

Всяко домакинство се нуждае от една микровълнова фурна

След всичко, което казахме до тук, оказва се, че храната, сготвена в микровълновата печка, не само не е вредна, но тя би могла да бъде дори и здравословна. Но нека бъдем малко по-конкретни

Зеленчуците, както и да ги приготвите, са полезни за вас и за вашето здраве. В същото време, малцина са онези, които ядат достатъчно от тях.

Ако приготвите порция зеленчуци на микровълновата, това определено е в пъти по-добро решение, отколкото да не ги включите в менюто си изобщо. Казано на кратко, микровълновата фурна е много полезен уред, който трябва да присъства във всеки дом.