Влагоабсорбатор – струва ли си и каква е алтернативата

влагоабсорбатор

В наши дни в търговската мрежа може да се намери каква ли не техника за дома, а приспособленията стават все по-причудливи, следвайки нашите битови проблеми, потребности и предизвикателствата, с които се сблъскваме.

През зимните месеци от годината поне ⅔ от българските домакинства се оплакват от обилна влага и поява на мухъл в своите жилища. При това, този проблем е изключително масов и засяга домовете ни без оглед на тяхното изложение.

Северните стаи много често са точно толкова засегнати, колко и южните, а хората масово опитват да намерят решение на този проблем. Един от най-полезните уреди в случая е електрическият влагоабсорбатор.

Ефикасни ли са влагоабсорбаторите

Дали влагоабсорбаторите са ефикасни, това е въпрос, който до голяма степен зависи от вашите представи за ефикасност и за тезултатите, които очаквате да постигнете.

От гледна точка на това, че те усвояват голяма част от влагата във въздуха, да – би могло да се каже, че са ефикасни. Освен това, те намаляват появата на мухъл и значително намалява образуването на конденз.

Ако очаквате, обаче, да решат радикално проблема, това най-вероятно няма да се случи в степен, в каквато ви се иска. Резултатите ще са по-скоро спомагателни, а вие най-вероятно ще трябва да вземете и други мерки.

Какво предизвиква появата на влага и конденз

Появата на влага, конденз и по подразбиране мухъл са свързани най-вече с използването в жилищата ни на добре познатите съвременни PVC и алуминиеви дограми.

Те имат свойството да изолират изключително добре и напълно да спират циркулацията на въздух между помещението и външната среда. На теория, това може да спомогне за поддържането на дома топъл.

Реалността, обаче, е такава, че това в 99% от случаите води до поява на сериозен конденз. Той понякога се концентрира около прозорците, но друг път обхваща цели стени.

Как да го предотвратим

Най-добрият и сигурен начин да се справите с влагата и конденза по стени и прозорци е като проветрявате. Това трябва да се прави редовно и да се повтаря поне по два пъти на ден.

Старайте се да проветрявате поне по 15 – 30 минути, като в много студено време просто можете да излезете от стаята и да се върнете когато затворите прозорците. Редовното проветряване и циркулацията на въздух са единствените начини да се справим дългосрочно с този проблем.