3 причини да си купим елха в саксия за Коледа

коледна елха в саксия

Какво би била Коледа без традиционното украсено коледно дърво? Та нали именно то събира около себе си семейство и приятели?

Нали точно там поставяме красиво опакованите подаръци, с които искаме да стоплим сърцата на близките си? Тази прекрасна традиция обаче си има и тъмна страна.

Всяка година милиони иглолистни дървета биват изсечени, само и само да се превърнат в част от интериора на нечий дом, а няколко дни след това просто да бъдат захвърлени до кофата за смет.

Елха в саксия

Възможността да си закупим истинско живо дърво е една малка светлинка в тунела, която дава надежда за милиони иглолистни растения по света.

Ето три причини, които могат да ви накарат да помислите и все пак да не залагате на отрязано дърво, а да похарчите малко повече за растение, което след това да бъде засадено.

Така Коледа няма да бъде край на живота на една ела или бор, а по-скоро едно ново начало.

Ще се погрижим за опазването на природата

Изсичането на иглолистни дървета е много сериозен проблем по време на коледните и новогодишните празници. Причината за това е, че тази традиция има световен мащаб, което е особено неприятно за природата и би могло да доведе до сериозни последици.

Макар че изсечените дървета масово се отглеждат именно за тази цел, все пак е някак жестоко да се отнеме шанса на растението за живот.

Ето защо е много хуманно да се помисли за възможността да се купува истинско живо дърво, което след празниците просто да се засади.

Това може да се направи в някой парк, градинка или в собствения двор, в зависимост от възможностите.

Ще имаме ново дърво в двора

Ако изберете да посадите растението в собствения си двор у дома или на вилата, тогава ще имате една истинска придобивка, която може да се разгледа като голяма инвестиция в бъдещето.

Имотите, в които има повече дървета, доказано имат по-висока стойност и се радват на много по-голям интерес при опит да бъдат продадени.

Това е доста сериозно предимство, защото тук вече разликата в цената на недвижимата собственост може да бъде с хиляди евро по-висока, само защото имотът е по-зелен и приветлив.

Ще запази свежестта си за по-дълго

Едно от големите предимства на живата елха е, че тя ще запази свежестта си не само по време на празничните дни, но и много след това.

Всички знаем колко е досадно постоянно да почистваме малките зелени иглички от пода, когато поставим в хола отрязаното дърво и го украсим.

Причината за това е съвсем проста и елементарна за обяснение – дървото е мъртво и постепенно изсъхва, докато ние се радваме на привидно жизнения му външен вид.

При живите ели, които са поставени в саксия или специален кош за целта, също могат да се видят падащи иглички. Това обаче се случва в много по-малка степен и е част от естествените жизнени процеси на растението.

Да бъдем добри

Именно това е същността на Коледните празници – да бъдем добри. Това означава не само към близките си, но също и към света, който ни заобикаля.

Именно по този начин ще помогнем за опазването на природата, а тя от своя страна ще остане наследство за идните поколения.