Декорация на дома – защо не бива да избягваме черния цвят и как да го използваме

декорация на дома

Когато става дума за декориране на дома, цветовете са едно от първите неща, за които започваме да говорим. Има багри, които са предпочитани от всеки, други са се считат за неутрални, но има и такива, които предизвикват отрицателни асоциации.

Интересно е, че много голяма част от хората споделят, че за тях добавянето и използването на черен цвят си е направо тема табу. Мнозина споделят, че дори изпитват страх при мисълта да използват този цвят.

Един от най-подценяваните цветове

Всъщност, черният цвят е един от най-недооценените и може да бъде истинско съкровище, стига да знаете как да го използвате по подходящ начин, на подходящото място и с нужната мярка (вижте в Nashdom.eu).

Изключително добър избор в спалнята

Матираният черен цвят е много подходящ за използване в спалнята. Можете да го използвате за скрина, гардероба, за тоалетката с огледалото или за рамката на леглото например.

Ако сте малко по-смели, можете да направите една черна стена, на която да поставите картини, снимки и всякаква друга декорация. Всичко това ще изглежда многократно по-красиво, ярко и “силно” на черния фон.

Черният цвят създава чувство на специална и интимна атмосфера, по начин, по който никога не бихте могли да го постигнете с по-светъл цвят. За разлика от бялото, което създава усещане за хлад и студенина, черното създава усещане за топлина и интимност.

При по-големи и масивни мебели

Черното е много подходящ цвят при масивните и тежки мебели, които покриват цели стени. Това е чудесен избор и за нюанс на мебели с по-“тежки” и натрапчиви дърворезби или друга декорация.

Черният цвят ще създаде усещане за компактност, което не може да се постигне с друг цвят и по друг начин.

Кога да се избягва

Черният цвят може и да е неподходящ в определени случаи. Това може да бъде например за завеси. Черната завеса (и като цяло черния текстил в дома) действително би внушила известно траурно усещане.

Черните шалтета, одеяла и кувертюри не само няма да стоят добре в повечето домове (с някои малки изключения), но на техния фон всяко мъхче и дребен боклук ще се вижда от другия край на стаята, а вие няма да искате това.