Грижливо подбраните цветове са в състояние да преобразят вашия дом

Преобразуване на дома чрез подбрани цветове

Вили Шпанринг е специалист по колориметрия и ръководи Лаборатория по цветен анализ от 20 години. Завършва образованието си в Техническия университет в Еслинген Германия през 1996г. От 1988г. работи в Баумит. Завършва обучението си през 2000г. за международен дизайнер на цветовете. Той ръководи проектите на всички цветови каталози на Баумит от 1989г. до сега.Wilfried Spanring Ръководи и Консултантския център по цветовете на Баумит в Австрия от откриването му през 2002г. Членува в BEF (Bund europäischer Farbdesigner – Съюз на европейските дизайнери по цветовете), CMG (Color Marketing Group), занимаваща се с международно изследване на цветовете, Членува и в IACC (International Association Of Color Consulting – Международна асоциация на консултантите по цветове). Последните три години прекарва в работа по развитието на най-мащабната цветова концепция за фасада в Европа Баумит „Life“.

Временна тенденция ли е цветността в обитаваните от нас помещения или e нещо повече от това?

От много време къщите се боядисваха без цветни стени – бели отвътре и отвън, цветовете бяха табу. Казваше се, че не може да се сбърка с бялото, но така ли е наистина? Боядисването на стените в бяло, след основен ремонт, въпреки усещането за чистота което създават, придават тъга и меланхолия на помещенията. Цветовете имат ли свойството да влияят на настроението, ако им се доверим, могат ли да повишат работоспособността и тонуса ни?

Все още много хора са заблудени и смятат, че цветът на модерната архитектура е бялото. През 20-те години на ХХ век, къщите са се боядисвали с различни цветове, било е на мода стените да бъдат пъстри. След войната хората започнали да боядисват всичко в бяло и цветовете били забравени и зачеркнати.

Цветовете отново идват на мода и в днешно време се използват много. За това допринасят списанията за обзавеждане, телевизионните предавания, рекламите и т.н. Заливат ни предложения за различни цветови решения, но какво всъщност представляват домовете ни? Често се чудим, дали цветовете които използваме са подходящи, дали не са прекалено натрапчиви, ще паснат ли цветовете на стените с тези на пода и интериора, дали ще ги харесат нашите приятели и съседи?

Поради тези причини, хората често пренебрегват цветовете, по-лесно им е да се откажат от тях. Те искат домът им да е цветен, но са неуверени, имат желание да го направят, но не знаят как, и предпочитат да заложат на сигурното. Това е грешно!

Младите хора са по-смели и правят повече опити да „оцветят“ домовете си отвън и отвътре. Новото поколение се опитва да съчетае емоциите си с цветовете. Постигането на това става все по-лесно и възможностите вече са много по-големи. Създадени са различни инструменти за всички техники на боядисването. Желаният ефект може да бъде постигнат много лесно. Произвеждат се специални шпакловачни смеси, лазурни бои и т.н. Големият избор създава и големи затруднения за хората, които се объркват и не знаят какво точно да изберат.

Изборът на белия цвят, все повече намалява, в дневната вече за предпочитане е червената стена, която се постига с боядисване или с лазурен ефект. Сивият цвят също започва да измества белия, който беше предпочитан от предишното поколение. При къщите с модерна архитектура се използват ефекти за стените на входното антре, които се създават с цветен тампон.

Цветовете помагат за промяната на излъчването на дадено пространство, допринасят също и за промяната на нашето настроение и психика. Всеки трябва да направи домът си така, както на него му харесва, целта е да се чувства удобно и уютно в него.

В наши дни, хората са наставлявани за почти всичко – как да тренират, как да разполагат със свободното си време. Учат ни дори, как да развиваме своята личност и как да направим оформлението на жилището си. Нужна ли ни е външна помощ за това?

Човек оформя своето жилище според нуждите си и своите разбирания и предпочитания, но има нещо, което не трябва да се пренебрегва. Пространството около нас ни влияе. Когато се приберем и искаме да се отпуснем, да се справим със стреса от ежедневието, много е важно как ще ни се отрази обстановката между четирите стени.

Не можем да променим света, така както искаме да изглежда, но можем да променим дома си, така че да бъде в синхрон с нашите желания и нужди.

Един нов цвят върху стената може да окаже много голямо въздействие върху нас, позитивната енергия която излъчва може да се окаже много благоприятна. Начинът по който изглежда жилището ни отразява нашите чувства. Нужна е само малко смелост, за да направим това, което смятаме за правилно. Много е лесно да се направи една такава промяна, необходимо е само желание.