Как да превърнем терасата в райско кътче с помощта на бугенвилия

как да декорираме терасата с бугенвилия

Терасата е сред любимите места в дома през горещите летни месеци, а разхладителната напитка привечер създава приятни емоции, които ще ни носят наслада дълго след края на сезона.

Както е известно, растенията носят усещане за вътрешно успокоение и баланс, така че задължително трябва да ги използваме като част от декорацията. Независимо от какъв вид са, те ще създадат приятно чувство за свежест.

Независимо дали ще изберете цъфтящи растения, висящи, кипарис или някаква палма например, тя ще направи мястото неузнаваемо. Разбира се, трябва да ги изберете внимателно, така че да могат да се адаптират към терасата ви и да се грижите ежедневно и старателно за тях.

Бугенвилия – от къде произлиза и от какво се нуждае

Един вид растение, който можем да ви предложим като идея е бугенвилия. Тя произхожда от Бразилия, но днес се възприема като един от символите на топлите средиземноморски страни, като Гърция, Турция или Испания.

Известна е с това, че притежава уникални и много ярки цветове, като най-разпространена е цикламената бугенвилия, но все по-често у нас се виждат и бяла, жълта, лилава, пръскана или червена.

Тя се отглежда много лесно. Една от най-характерните ѝ черти е, че е изключително топло и светлолюбива, но може да избуи толкова бързо, че дори и самите вие да останете изненадани, въпреки че я наблюдавате постоянно.

Какво усещане създава

Бугенвилията създава тропическо чувство, което ще допринесе за по-хубава атмосфера в целия ви дом. Встрани от всички свои предимства, тя създава изключителна естетика и хубаво настроение.

Малко известно е, но бугенвилията ухае страхотно. Нейният аромат е особено силен в най-горещите летни дни, в които тя самата се чувства най-добре. Уханието ѝ е сладникаво и може да надмине по привлекателност дори това на розите.

Може да се полива изключително много, защото расте със смайващи темпове и всичката тази вода ще се оползотвори. Ако я поливате редовно, ще виждате разлика във височината на растението почти всеки ден.

Не на последно място, тя е изключително толерантна към слънце. Имайте предвид, че това е едно от малкото растения, които биха се чувствали чудесно на директна слънчева светлина на южната ви тераса, където няма никаква сянка.