Как да се грижим за нашите килими

Грижа за килима

При ръчно вързаните вълнени килими, се използва същата техника на изработка както при Персийските „ориенталски“ килими и имат същото качество. Тяхната конструкция и специални качества на вълнени влакна ги правят особено издръжливи на тежките условия в нормалния битов живот. Тези изящни килими, по които ходим са шедьовър на изкуството, който е породен от култури, при които домашните условия са били доста по-тежки отколкото са в днешно време.

Ланолин

Това е натурално масло с което се напояват вълнените нишки. Маслото е влагоустойчиво. Качествените ръчно връзвани вълнени килими са лесни за почистване, дори ако имате деца или домашни любимци. Когато си купите истински, ръчно връзван вълнен килим, той без проблем може да изкара 50 години или повече, ако получава необходимите грижи.

Все пак не са вечни. Натрупването на абразия, което се причинява от мръсотия, песъчинки и постоянното движение върху килима са основните причини за щетите по ръчно връзваните килими. Има няколко прости неща които можете да направите за да удължите живота на вашия ръчно връзван килим.

Избор на подходяща подплънка

Първата стъпка за защитата на вашия ръчно връзван килим от натрупването на абразия е да подложите отдолу подходяща настилка.

Отидете на „Изток“

Много култури не използват чехли или обувки в къщите или апартаментите си, и повечето ръчно връзвани килими също мислят, че не е редно. Ако не използвате чехли или килими намалявате шанса от натрупването на абразия, но ако искате да използвате чехли или обувки, ще трябва да отделите специално внимание на вашия килим.

Редовна Аспирация

Аспирацията помага да се премахне праха, мръсотията, и песъчинките, който могат да играят ролята на шкурка върху вашите ръчно връзвани килими. Аспирацията трябва да се прави странично (през тясната част на килима) за да се предотврати набиването на праха и мръсотията навътре в ръчния вълнен килим. Никога не аспирирайте ресните на ръчно връзвания килим. Ако искате да ги почистите използвате четка за зъби. Ако опитате да ги аспирирате можете да ги повредите и шанса да бъдат засмукани е доста голям.

Местоположение и ротация

Много е важно ръчно връзвания килим да не е изложен директно на слънчева светлина. При продължително излагане на слънчева светлина вълнените влакна стават значително по-крехки и вашия килим може да избледнее. Препоръчително е един или два пъти годишно да премествате килима за да намалите износването.

Почистване

Професионалното пране на ръчно връзваните килими винаги е добра идея. То премахва мръсотията и прахта и възстановява свежестта на килима. Не използвайте самопочистващи машини или комерсиални препарати за почистване на килими. Ръчно връзваните килими се нуждаят от специално разработени почистващи препарати за да се запази вълната ланолина и цвета на килима.