Как се аранжира букет

Как се аранжира букет

Всеки е получавал цветя за рождения си ден или по друг повод, а изненадата винаги е много приятна. Самата свежест на цветята, тяхната естествена красота и ухание, както и способността им да украсят всяка стая, до която се докоснат ги правят обичани и неустоими от млади и стари, от мъже и жени.

Проблемът идва от това, че след първоначалната изненада, ние често не знаем как да се погрижим за растенията. Това всъщност не е толкова сложно и ако се научите веднъж, от тук нататък ще можете винаги да реагирате правилно при получаването на цветя.

Как да аранжираме цветята във вазата в 5 стъпки

Обикновено, повечето от нас инстинктивно потапят букета в първото, което им попадне, а след това го поставят някъде и го държат там докато не увехне.

Добрата новина е, че цветята, които се предлагат много често са изключително трайни, тъй като са селектирани видове с произход най-често от Холандия.

Лошото е това, че дори и за тези устойчиви растение ние не знаем как да се погрижим правилно и не се възползваме максимално от тяхната трайност и добър външен вид.

1. Изберете подходяща ваза

Първото нещо, което трябва да се направи е да се избере подходяща ваза. Тя трябва да е съобразена с големината на растенията, защото ако ги поставите в твърде малка или плитка ваза, те лесно ще я обърнат при най-лекия полъх от отворения прозорец.

Ето защо, трябва внимателно да подберете къде поставяте цветята. За целта е добре да разполагате с три размера вази – дребни за малките цветя, средно големи и високи (ако например ви подарят кали, които са доста едри растения).

2. Премахнете целофана

Стандартните букети се поставят в декоративен целофан за да изглеждат по-добре когато ги поднасяте. Вашата задача е да ги премахнете, независимо колко красиво изглежда букета в него.

Това е временна декорация, която се отстранява напълно. Същото важи и за различните лепенки, въженца или тиксо. Всички те се махат и цветята се отделят едно от друго.

3. Подрежете основата

Обикновено, повечето цветя по магазините се предлагат с дълги дръжки, което помага да се оформят като букет и да придобият търговски вид. Вашата задача е да ги скъсите леко.

Ако растението е например 50 сантиметра, без проблем можете да го скъсите поне до 40. Това ще му помогне да се запази за по-дълго време във вазата, тъй като водата ще достига по-лесно до върховете на растението.

4. Премахват се най-долните листа

Когато скъсите растението, вие трябва да премахнете и най-долните листа, защото те ще ви пречат когато поставяте цветята във вазата. Правете го задължително и с мярка за да се запази цветето свежо за дълго.

5. Подредете цветята правилно

Най-добрият начин е да подреждате всичко на кръст, намествайки цветята така, че да се разпределят равномерно от всички страни на вазата. Зелените клонки, ако има такива, поставяйте помежду цветята.

И не забравяйте

Независимо колко качествен сорт са цветята, за да издържат за дълго време в добър вид във вашата ваза, вие трябва да им сменяте водата всеки ден. Колкото повече застоява тя, толкова по-бързо ще загният растенията.