Какво растение можем да поставим в мрачна стая

растения подходящи за мрачни стаи

Колкото и да ни се иска, няма как всяко жилище, а още по-малко и всяка стая, да получава обилно количество слънчева светлина. Винаги има помещения в домовете ни, които да са по-малко слънчеви или дори откровено мрачни и тъмни.

Понякога това се случва в резултат от северно изложение, друг път е заради големи дървета пред прозорците ни и над тях, а напоследък и все по-често причината е твърде голямото презастрояване и наличието на големи и високи сгради непосредствено пред нас.

Една от най-обичаните форми на декорация у дома са стайните растения. Обичаме да ги поставяме навсякъде, но какво можем да измислим за стая, в която няма почти никаква слънчева светлина?

Какво растение да поставим в мрачна стая

Ако искате да декорирате някоя от мрачните стаи в дома си с растение, което да оцелее при тези условия, трябва да знаете, че има някои много подходящи видове за тази цел.

Известно като индийски или рицарски меч, растението сансевиера е добре познато на доста български домакинства, които от дълги години го отглеждат като стайно растение.

В някои страни ги наричат още змийските растения, тъй като са леко токсични. Това, разбира се, не означава, че са опасни по какъвто и да било начин, ако просто ги отглеждате в някоя красива саксия в ъгъла на стаята.

Именно тази лека токсичност, обаче, ги прави и неподходящи за домакинства с малки деца или с домашни любимци, тъй като няма как да сте сигурни, че някой няма да се опита да яде от растението.

Какви са ползите от декорирането на стаята със сансевиера

Ако в дома ви няма малки деца, куче или котка, сансевиерата може да бъде идеалното стайно растение. Сред ползите от нея са това, че филтрира въздуха и отстранява някои вредни за здравето замърсители във въздуха.

Освен това, може да помогне за подобряване на психичното здраве и за повишаване на вътрешната енергията (повече за фън шуй и как да го постигнем можете да прочетете на Nashdom.eu).

Всички тези ползи се допълват и от това, че растението е изключително лесно за отглеждане, а също така и не предизвиква алергии, за разлика от много други стайни растения, които не са подходящи за алергични хора или астматици.