Картини на тъмен фон – нестандартни идеи за декорация на дома

картини на тъмен фон

Когато обзавеждат жилищата си и избират цветове, повечето хора традиционно се придържат към светли нюанси. Топли и бледи разцветки като бежово, жълто и кремаво доминират интериора на почти всякак къща или апартамент.

Но докато светлите тонове си имат своите безспорни предимства, хората често пренебрегват и тъмните цветове, които, ако бъдат използвани умело и с мярка, могат да направят всеки дом да изглежда шик.

Тъмна стена с картини

Ако бъде използван по правилният начин и в правилната разцветка, тъмният цвят може да играе ролята на много умел акцент, който да направи всичко, което поставите върху него, по-ефектно и някак по-красиво.

В една стая, която иначе е светла, бихте могли да изберете стена, която да боядисате например в много тъмно графитено сиво. Можете да декорирате тази тъмна стена с картини, като е важно те да имат стандартни рамки, а не да се отличават една от друга.

Размерите на картините могат да са различни, но е важно да има симетрия, която да създаде усещане за подреденост. Именно това е и причината да избягвате разноцветни рамки.

Тук тайната е, че картините (или снимките) ще изглеждат много по-красиви на тъмния фон и ще вдъхнат допълнителен живот на помещението.

Няма ли да изглежда депресивно

Опасението в подобни случаи е, че стаята ще изглежда депресивно. Въпреки това, подобен ефект на практика е изключително малко вероятен. Дори напротив – големи и светли стаи могат да придобият по този начин усещане за уют и топлина.

Освен това, в случая говорим за една стена, а не за всички, което ще направи тази стена по-скоро като своеобразно платно или място за изразяване на вашата собствена креативност.

Реално погледнато, в подобни случаи тъмният фон не е нещо негативно, дори напротив. Само и единствено тъмните цветове биха могли да накарат всичко да изпъкне толкова добре и да изглежда така красиво.

Къде се използват подобни похвати

Ако разгледате различни стилове на обзавеждането, можете да видите, че подобни идеи се използват доста често в скандинавските страни.

Не са редки примери, в които на фона на снежно бяла стая се прави една тъмна стена, което да послужи като своеобразно “платно” за поставяне на снимки, картини и всякакви други декорации.