Професионално почистване на килими или „Мога сам”?

Почистване на килими

Общо и много погрешно схващане за професионалното пране на килими, като услуга, е, че е скъпо, неудобно и можем да почистим килимите сами, използвайки закупени пароструйки или продукти за отстраняване на петна, налични в магазина.

За да коригирате своето погрешно схващане − ако имате желание − трябва да разберете разликата между двата начина, за да направите по-справедливо заключение.

„Мога сам“

Обичайното почистване предполага редовно прахосмукиране на килима; премахване на петна върху него, използвайки продукти за отстраняването им, намерени в магазина, а някои ентусиасти дори наемат професионално оборудване за целта.

Редовното пране на килима с прахосмукачка е необходимо като един от начините за правилна поддръжка, което трябва да се прави поне веднъж седмично, за да се намали количеството на натрупаната прах, частици мръсотия и микроорганизми в него. Тази „профилактика“ препоръчва не само за да се поддържат постланите килими в добро състояние; редовното отстраняване на прах от тях също ще помогне за подобряване на качеството на въздуха и намали до минимум задържането на алергени във въздуха.

Неизбежно е появяването на петна върху килима, но трябва да бъдете изключително внимателни, когато прилагате химически продукти за отстраняването им, закупени от магазина. Благодарение на тях премахвате изцапаното, но трябва да бъдете много внимателни при избора на такъв продукт и да следвате дадените указания точно, тъй като една погрешна стъпка може да доведе до трайни увреждания, които не могат да бъдат отстранени, дори при професионално почистване на килими . Да не стане така, че да похарчите повече пари, в опит да поправите или замените увредения килим.

Закупуване или наемане на професионално оборудване за почистване на килими може би е добро алтернативно решение. Но преди да направи покупката, е препоръчително да се консултирате със специалист, кой метод за почистване е подходящ за всеки килим, предвид материала от който е направен. Някои материали не трябва да се мокрят изобщо, докато някои килими може да променят цвета си, ако не се почистват по правилния начин.

Професионално почистване на килими

Реномираните фирми за професионално пране на килими инвестират пари за проучвания как да се направи това ефективно, както и кои продукти могат да се използват безопасно и дават резултат при пране на килими. Освен това, обслужващото лице е обучено професионално и има, ако не дългогодишен, то поне повече опит в работата с различните видове тъкани, използвани за направата им при различни условия.

Разходите обикновено се изчисляват на база обща площ за почистване и състояние на килима. Така че, колкото е по-мръсен един килим, толкова по-дълго време ще отнеме изчистването му. Това означава повече човекочаса и по-голямо количество почистващи продукти, необходими за това, което ще доведе до по-висока цена. Има по-малък шанс да отстраните всички петна от по-мръсни килими, тъй като изцапаното може да е проникнало във влакната на килима, което го прави невъзможно за отстраняване.

Заключение

Противно на често срещаното неправилно схващане, професионалното пране на килими не винаги може да бъде скъпо и неудобство. В действителност, ако се извършва редовно, разходите за почистване и гаранцията, че поддръжката, която получавате е качествена, по- си струва да се извика професионалист, отколкото да ги чистите сами.

Докато домашното пране може да изглежда по-евтино или по-удобно, защото може да изберете да почистите килима, както и когато ви е необходимо и удобно, вие не разполагате с необходимите умения и опит, за да се справите със задачата. Неправилната употреба на почистващи продукти може да предизвиква увреждане на килима и да причини повече вреда, отколкото добре свършена работа.