Удължете живота на вашите килими с качествена прахосмукачка

Почистване на килим

Почиствайте килимите често, за да запазите красотата им дълго време!

Най-важната стъпка в грижите за вашите килими е редовното и качествено почистване с прахосмукачка, особено на местата с висок трафик. Когато се движим по замърсен килим позволяваме на мръсните частици, които са се задържали сред нишките му, да „работят“ под повърхността, тук те далеч по-трудно може да се премахнат и може да повредят влакната на килима. Честото почистване премахва тези частици от повърхността, преди да се появят проблеми.

За помещения в които има по-малко движение, е желателно прахосмукиране на местата за преминаване да се извършва два пъти седмично и цялата площ веднъж в седмицата. Ако по постланите килими се преминава непрекъснато, почиствайте местата за минаване ежедневно и цялата площ два пъти седмично. По две- три минавания с прахосмукачката ще са достатъчни за места с по-леко замърсяване, но за силно замърсени площи са необходими повече − 5-7 пъти. Сменяйте посоката на почистване от време на време, за да се запазят влакната на килима в изправено положение и да се намали степването.

Удължете живота на избраните килими с избор на качествена прахосмукачка и подходяща степен на засмукване. Евтината машина може да отстраните замърсяванията от повърхността, но не и ефективно да премахне скритата частици мръсотия и това, което е проникнало в дълбочина.

Инвестирайте в добра прахосмукачка, за да премахнете мръсотията, която не можете да видите и да удължите красотата и живота на вашите килими. За да се гарантира, че избраната прахосмукачка ще отговаря на най-високите стандарти в индустрията, уверете се, че уреда се удостоверен от Института за мокети и килими (CRI) с печат на одобрение − зелен етикет „Vacuum Cleaner Program“.

Изберете най-подходящото почистване за вашия тип килими.

Препоръчва се използване на прахосмукачка с тупалка или турбочетка. Влакната на килими от вълна или смес, може да се повредят от „търкането“ на обикновената четка, да се размъкнат. Мъхнатите или с усукани нишки килими може да се увият около четката и увредят.

Тествайте почистването с тупалка или турбочетка на незабележимо място преди редовна употреба, за да се уверите, че не предизвикват получаване на грапавини, макар че такова се среща рядко. Тупалката става за най-масово използваните размери тръби и не ползва ток, защото се задвижва от въздушна турбина. Мощната четка изтупва мръсотията от основите на килима. Предимство е, че става и за меки, и за твърди настилки.

С помощта на турбочетка постланите килими и мокети в дома могат да бъдат дълбоко почистени; да се премахне мръсотия, пясък и песъчинки, задържали се в килима. Ефективното почистване става възможно благодарение на специални въртящи се четки, които се намират вътре в приспособлението. Така килимите живеят по-дълго и се спестяват средства, защото не купувате нови. Дори и най- деликатните места могат да се почистят като се премине към включване на мек режим.