Могат ли съседите да ви забранят да гледате куче

Могат ли съседите да ви забранят да гледате куче

Въпросът с домашните любимци е много деликатен, особено ако живеете в голяма жилищна кооперация. Ако говорим за котка, тогава положението е значително по-леко. Ако обаче искате да гледате куче, тогава трябва да сте готови да преминете през доста препятствия.

Бъдете сигурни, че поне едно или две съседни семейства ще се опитат да се възпротивят на вашето начинание. Обикновено малките кучета до около година – година и половина са по-страхливи и плахи, което им пречи да стоят сами.

Това може да ги накара да лаят, скимтят и плачат докато сте на работа, което буквално да влуди съседите. Това наистина не е приятно и вие като едни съвестни съсобственици трябва да ограничите подобни случаи до минимум.

С изключение на някои извънредни ситуации обаче комшиите не могат да ви забранят да отглеждате куче у дома си. Жилището е ваше и вие можете да го използвате както намерите за добре, стига това да не е в разрез със закона.

Събранието на входа – докъде се простира неговата власт

Събранието на входа има доста големи правомощия и може да окаже силно влияние върху реда и правилата в сградата. То може да ви окаже силен натиск, но за да бъдете изгонени вие или вашето куче от имота, налице трябва да бъдат изключително сериозни обстоятелства.

Имайте предвид, че България е правова държава и саморазправата не е позволена по абсолютно никакъв начин, пък било то и чрез общо събрание на собствениците на жилищната кооперация. Доколкото не застрашавате реда и сигурността на кооперацията, вие можете да отглеждате у дома си до две кучета, които трябва да бъдат:

  • чипирани;
  • ваксинирани;
  • обезпаразитени
  • ваксинирани.

Те трябва да са регистрирани в общината по район, да получат паспорт и за тях да се плаща ежегоден данък. Ако домашният любимец отговаря на всички тези условия и не е наранил никой по никакъв начин, вие сте в пълното право да търсите правата си ако някой се опита да ви принуди да се отървете от животното.

Това не важи единствено в сгради, където собствениците закупуват имотите под определени условия, тъй като тогава самите те се разписват и декларират съгласието си да спазват определения в сградата ред. Това важи основно за затворените комплекси.

Нашите отговорности

Нашите отговорности също не са малко. Ние трябва да сме готови да заплащаме таксата за още един допълнителен член от семейството, тъй като кучето също използва асансьор, осветление, стълбище и други, като в някои случаи то се възползва от удобствата дори повече от самите съкооператори.

Длъжни сме да поддържаме чистотата и реда, тоест ако кучето по някакъв начин свърши нуждите си в пределите на сградата (и извън нея), ние трябва да сме готови да почистим след животното и оставим мястото във вида, в който то е било преди това.

Лаенето също е много деликатен момент. Ако кучето излае един или два пъти това е едно, но ако го прави с часове, особено във времето за почивка, това положително ще ви донесе неприятности.

Най-малкото, съседите ви могат да повикат полиция, която на място да констатира какво се случва, в случай, че кучето лае в часовете за почивка. От своя страна, те могат да варират по общини и градове.