Опасно ли е да позволяваме на кучето да спи при нас

Може ли кучето да спи при нас нощем

Да имаме куче в дома си е изключителна емоция, която може да внесе качество и стойност в сивото ежедневие. Редовните разходки, игрите и удоволствието от това да имате верен приятел до себе си може дори да ви направи по-здрави и дълголетни.

Макар че това е изключително полезно, неправилното отглеждане на домашен любимец може да бъде опасно за човешкото здраве. Една от най-често допусканите грешки в отглеждането на кучето е да му позволите да спи на леглото при вас.

Ние от NashDom.eu събрахме няколко важни детайла, които са свързани с навика да пускате домашния любимец в леглото и както ще видите, това изобщо не е препоръчително.

Защо е опасно кучето да спи при вас

Определено най-често допусканата грешка е да допуснете кучето в кревата си и да му позволите да спи при вас. Рисковете за вашето здраве от това са много, а на следващите редове ще видите основните от тях.

  • Можете да се заразите с паразити

При разходките навън по козината на вашето куче лесно могат да полепнат яйца на глисти и тении. Достатъчно е кучето само да се отърка в някое дърво или храст, където е минало друго куче с тези паразити и те могат да се окажат в леглото ви още на същия ден. Може и да го къпете редовно, но едва ли го правите всеки ден, а и няма гаранция, че ще успеете да измиете тези паразити.

  • Може да хванете кърлежи

През пролетта и лятото кучетата са жертва на кърлежи, които “обират” като четка щом преминават покрай високите треви и храсти. Дори и да обезпаразитявате кучето редовно, лесно можете да пропуснете някое от кръвосмучещите гадини, което би могло да падне в леглото ви и да се закачи за вас.

  • Можете да бъдете нахапани от бълхи

Няма куче което да не е било през живота си жертва на бълхи. Тези паразити като цяло не проявяват голям интерес към хората, но ако кучето спи в леглото, те лесно ще достигнат до вас. Ако преди да достигнат до вашето куче тези бълхи са нахапали например плъх, можете дори да се заразите от болести като чума.

  • Няма да спите спокойно

Кучетата спят доста по-неспокойно от хората и постоянно ритат и се въртят насън. Освен това те не могат да се съобразяват с това, че утре рано сте на работа, просто защото нямат самосъзнание и няма как да се поставят на ваше място. За тях вашето ранно ставане за работа е просто разходка, на която вие отивате без тях.