Защо да не купуваме малък шпиц от зоомагазин

От къде да не купуваме Малък Шпиц

Искате ли да получите по-евтино малкото, сладичко и умилително кученце, за което мечтаете? А какво ще кажете то да бъде малък шпиц?

А искате ли в последващите дни или седмици, да гледате как отпада, повръща кръв и страда? Ако ветеринарите ви обнадеждят, че има шанс да оцелее, ще стоите в безпомощно вцепенение, молейки се малкото същество да издържи лечението (ако имате допълнителни средства да заплатите за провеждането на такова).

Може би ще се молите да не се налага да се сбогувате с кученцето толкова бързо, защото също толкова бързо сте успели да го обикнете.

Ще се питате защо това изпитание се случва точно на вас и в този момент на шок изобщо няма да подозирате, че въобще не сте единствените, които преминават през този за дълго травмиращ кошмар. Много от нищо неподозиращите хора, потърсили мечтаното куче в  зооборса, ферма за кучета, зоомагазин или не добре проучени частни обяви, минават през този ужас и чак тогава започват да търсят информация . Скоро научават, че са просто поредните жертви на безчувствените, алчни и нагли търговци, които продават красиви мечти, бързо превръщащи се в съкрушаваща и мъчителна реалност.

Разбира се, може да сте късметлията, на когото съдбата ще спести тези разочарования и дори и взето от неподходящо място, кученцето ще се развие добре, но дано да имате шанса да прилича колкото може повече на исканата от вас порода.

От къде е най-добре да купите малък шпиц за домашен любимец ?

Когато решите, че искате кученце, бъдете изключително внимателни при избора на място, от където да го вземете. Първо потърсете легитимни развъдници за породата, която искате, които да са регистрирани в Международната федерация по кинология.

Каква е разликата между официален развъдник и кучешка ферма или зоо-борса?

Собствениците на ферми за развъждане на кучета са преди всичко търговци, които искат да се сдобиват с много кученца, възможно най-често и при колкото може по-ниски разходи. После опитват да продадат кученцата най-бързо при по-висока цена.

За да постигнат всичко това в доста ферми се развъждат едновременно и при ужасяващи условия кучета от различни подобия на породи. Натъпкани в малки пространства, в нечий двор или в някои случаи в клетки по мазета и тавани, кучетата служат само за разплод.

Най-важно е да се заплождат и раждат по-често, при което женските се изтощават до смърт. Хранят ги с отпадъци. Не им се оказва необходима лекарска помощ, не се отделят средства, за да бъдат обезпаразитени, ваксинирани и приведени в добро състояние.

Отношението към тези животни е потресаващо, но когато ви покажат мъничкото кученце, умело ще ви убедят, че е от изключителна класа и имате късмет да го купите толкова евтино.

Фермите снабдяват всякакви зоомагазини и зооборси с постоянни количества кученца и единствената цел на всички по веригата е ДА СПЕЧЕЛЯТ ОТ ВАС.

Кученцата се отделят от майката рисковано рано, само, за да могат търговците да получат парите си по-скоро. Те не биха дали средства за задължителните ваксини, нито се интересуват какво е здравословното състояние на кученцата. И ако после ветеринарите не успеят да спасят малкия ви обречен любимец, не мислете, че ще е лесно да си върнете парите и да потърсите отговорност.

Обажданията на разочаровани купувачи са ежедневие за тези търговци и нагло ще започнат да ви убеждават, че вината е във вас – вие сте разболели кучето или е трябвало да бъде прегледано от техни познати ветеринари, защото на други нямат вяра.

Всъщност закупувайки малък шпиц, померан или каквато и да е друга порода от нелегитимни места за разплождане, вие нямате никакви доказателства, че е извършена измама, когато усетите, че сте измамени.

С какво са различни развъдниците за кучета

Развъдниците най-често са създадени от хора, силно привързани към някоя порода кучета. В развъдниците се отглеждат не повече от две, най-много три породи кучета и на тях се отделя изключително внимание. За всяка от тези породи развъдникът е официално регистриран към Международната федерация по кинология и се заплащат всякакви такси.

Кучетата се развъждат при спазване на стандарта на конкретната порода, водят се по изложби, за да бъде направена преценка от съдиите дали са в съответствие с тези стандарти, така че да могат в бъдеще да се развъждат. И най-малкото отклонение от стандарта като обратна захапка, незадоволителен ръст или пропорции на тялото предизвикват забраната на кучето да бъде развъждано. Правят се прегледи за възможни генетични заболявания.

Кучетата се хранят с най-подходящата и качествена храна, живеят на свобода, радвайки се на чудесно отношение от любещите им и загрижени стопани. В легитимните развъдници няма случайни и безразборни връзки между кучетата, а всичко се планира внимателно, като заплождането се прави с протокол и в присъствие на експертна комисия.

Вие винаги можете да видите освен кученцата и родителите им и няма никаква опасност да бъдете заблудени дали наистина тези кучета са родители. Кученцето, както и родителите че са с подробни родословия, удостоверяващи цялото им потекло. Сключвате договор с развъдчиците и можете да сте по-спокойни, че има начин да потърсите правата си, ако възникне проблем при покупката на новия ви домашен любимец – малък шпиц.