3 начина за премахване на ръжда у дома

Как да почистим ръжда от килим

На всеки му е известно, че една от най-неприятните гледки, е ръждата, натрупала се било то по колелото, различни електроуреди, инструменти или текстилните ни подови настилки.

На практика, това е желязна сплав, с която трудно можете да се преборите. Водата винаги е била верен приятел на ръждата и нейното образуване.

Ако сте решили да отложите почистването с дни, седмици или месеци, то бъдете сигурни, че ръждата е в състояние да разруши напълно металите, върху които се е натрупала.

Разбира се, съществуват няколко ефикасни метода за премахване на ръжда, които ще ви помогнат. Разберете какви са те:

1. Премахване на ръжда с помощта на оцет

Ако сами сте се заели за премахването на ръжда от всякакви предмети, намиращи се в дома ви, то важно е да знаете, че с бутилка оцет под ръка, то вие имате реалната възможност да я елиминирате без какъвто и да било проблем.

Можете да излеете количество по ваша преценка в съд, където да поставите предметите, покрити с ръжда. Оставете ги да престоят така едно денонощие, след което сами ще се уверите в безкомпромисното действие на оцетната киселина.

2. Премахване на ръжда с лимон

В случай, че някакви по-големи предмети са засегнати от ръжда, то можете да действате по следния начин. Пригответе си домашна паста, в която участват две основни съставки – сол и прясно изцеден сок от лимон. С помощта на четка или с тъка втрийте я внимателно върху засегнатата повърхност и оставете така приблизително 24 часа.

На следващия ден премахнете пастата и с короната на лимон втривайте внимателно, ако се налага можете да използвате и друг предмет с по-агресивно действие, като четка с груб косъм. Почистете с чиста и суха кърпа и се насладете на крайния резултат.

3. Сода за хляб срещу премахването на ръжда

Това е един от най-малко ефикасните методи. Препоръчително е той да бъде използван за предмети, които са сравнително безобидно засегнати от червеникавата напаст.

Преди да преминете към съществената част, а именно отстраняването на ръждата, то следва да си приготвите каша, в която да включите сода и вода.

С помощта на четка за зъби покрийте онези места, върху които се е появила ръжда и изчакайте така няколко часа. След това отстранете изсъхналата паста и полирайте със суха и чиста кърпа.

Надяваме се да сме ви били максимално полезни със съветите, селектирани специално за вас и служещи ви за преборване с ръждата по всякакви предмети от дома ви.