Можем ли да перем кожени дрехи

Пране на кожени дрехи

Едва ли има човек, който да не притежава поне една кожена вещ, било то яке, панталон, пола, обувки или пък чанта. Те са винаги шик, издръжливи са на всякакви условия, не се износват лесно и могат да ни служат с години.

Имат, обаче, и един много голям недостатък – много са трудни за пране. Вероятно сте чували дори че кожените дрехи не бива изобщо да се перат, в което има голяма доза истина, макар и да не е 100% вярно.

Колкото е възможно по-рядко

Прането на кожени дрехи на първо място трябва да се прави колкото е възможно по-рядко, защото след всяко изпиране тези артикули губят малка част от своя блясък и добър външен вид, а цветовете едва забележимо избледняват.

При нужда от почистване е препоръчително да използвате други начини, но ако например якето е набито с прах или мирише на нещо лошо (ако сте били в помещение, в което се готви например или сте карали мотор с него) тогава е възможно да искате да изперете дрехата, като, разбира се, осъзнавате риска, който поемате.

Как се пере кожена дреха

Дрехите от естествена кожа, като например яке, се перат задължително на съкратена програма, която при никакви обстоятелства не бива да превишава 30 минути. 10 или 15 минути са предостатъчни за този тип дрехи.

Трябва да внимавате изключително много с праха за пране, който използвате. Поставяйте само течни и гелообразни прахове за цветно пране, но никога не слагайте класически прах за пране на гранули.

Освен с вида прах, трябва да внимавате и с количеството, което поставяте. Не е необходимо да сипвате пълна капачка препарат, както в случаите, в които перете нещо друго.

От огромно значение е да се използва само хладка вода. Това е единственият начин, по който можете да свалите до минимум риска от повреда на една дреха от естествена кожа.

По-добрата алтернатива

Ако искате да почистите едно кожено яке или друга дреха от естествена кожа наистина качествено и да сте сигурни, че няма да увредите тъканта, трябва да заложите на услуги за химическо чистене във вашия квартал или град.

Това е единственият вариант, в който ще сте сигурни, че една дреха е наистина чиста и по нея няма никакви останали микроби и бактерии, но без да я поставяте в риск от повреда.