Гаражни врати за домашния гараж

Гаражни врати за дома

Гаражът е неизменна част от съвременното строителство, няма удобен дом, който да няма гараж. А как да направим своя гараж удобен? Чрез практична и подходяща за вас врата осигуряваща, освен комфорта на автоматичното отваряне и затваряне и добра защита на автомобилът, който ще съхранявате в него. Съществуват четири основни вида гаражни врати, в зависимост от начина им на отваряне. Нека се спрем подробно на всеки от тях и разберем слабостите му и силните му страни.

Ремъчно задвижвани гаражни врати

Това са може би най-скъпите гаражни врати, но и най-тихите. Спирайки се на тях, забравяте за досадното тропане при отваряне и затваряне и сигнализиране на всички, че прибирате колата в гаража си или излизате с нея. Тези врати имат дълъг живот, но понякога се налага замяната на ремъка. Това не е сериозен ремонт, но все пак е разход и е добре да бъдете информирани.

Верижно задвижвана гаражна врата

Това е най-често избираната врата, когато става дума за битови гаражи, поради добрата цена и дълъг технологичен живот, който има. Тя се задвижва посредством метална верига и единственият й недостатък е в многото шум, който издава при отваряне и затваряне.

Винтово задвижвани

Те се задвижват посредством система от винтове и осигурява висока надеждност и устойчивост, при това на доста ниска цена. Шумът, които издава вратата, задвижвана от винтове за съжаление е висок, но това се компенсира от нейната изгодна цена и тя продължава да бъде търсена.

Гаражна врата с директно завъртане

За нея е необходимо достатъчно пространство на тавана за правилното функциониране, поради инсталацията й директно в стената. Тази система няма аналог с останалите и е най-сигурната и най-здравата от предлаганите на пазара. За съжаление и нейната цена е най-висока и това е единствената причина да не се среща масово.

Преди да вземете окончателното си решение, проучете цените, на които се предлагат гаражните врати, както и фирмите с най-изгодни условия. Добре е да ги посетите на място и да прецените кой е най-добрият вариант за вас – по-евтин, но по-шумен и по-малко сигурен, или малко по-висока цена, за сметка на перфектно качество.