На какво да обърнем внимание в грижата за екстериора на дома

домашен екстериор

Екстериорът на един дом е от изключително голямо значение по цял куп причини. Той влияе на цената на самия имот, на впечатленията на външните посетители, но също така и на качеството на живот на самите обитатели на дома.

Когато говорим за екстериор, обикновено имаме предвид външното дворно пространство на нашата вила или къща, а също така и по-голяма тераса или веранда.

В повечето пъти възприемаме идеята за екстериор малко повърхностно и само от гледна точка на естетика, без да се замислим, че всъщност тук спадат много на брой чисто практични моменти.

Какво обхваща грижата за екстериора на един дом

Ако трябва да сме възможно най-обобщаващи, екстериорът обхваща много неща, като на практика е трудно да бъдат обхванати всички те в рамките на няколко реда, но най-общо тук попадат:

  • Външното осветление;
  • Озеленяването;
  • Места за вървене (пътеки, алеи);
  • Места за отдих;
  • Фасадата на сградата (външна изолация, боя, фуги и др.);
  • Покрива (състоянието на керемидите, наличието на гръмоотвод);
  • Улуци (да са отпушени, здрави и функционални) и много други.

Както сами можете да се досетите, всички тези елементи трябва да бъдат взети под внимание, защото външното пространство е едно от най-важните части във вашия дом и именно екстериорното пространство определя колко качествена и защитена ще бъде вътрешната среда.

Как влияе екстериорът на цената на вашия дом

Ако в даден момент решите по някаква причина да продадете своята къща или вила, вие лесно можете да поискате дори и двойна цена за нея, и то само защото нейния  екстериор е в много добро състояние.

Тук отново говорим не само за естетика, но и от чисто практична гледна точка. Добрият външен вид моментално ще спечели вниманието на всеки потенциален купувач, а качеството на фасадата и околното пространство ще успее да спечели и онези, които са по-практични и търсят нещо здраво и качествено.

В България често екстериорът е проблемен

По стара традиция, ние, българите масово занемаряваме сградите, в които живеем, но лошото е, че това не е само от естетическа гледна точка. Често оставяме покривите си неподдържани, мазилката изронена, а улуците – непочистени.

Подобни проблеми често водят до главоболия, свързани с течащ покрив, влага и мухъл по стените, неправилно оттичане на дъждовната вода и други, които в края на краищата скъсяват живота на нашия дом.