Нискоенергийни къщи – какво знаем за тях

Еко къщите могат да се наречат нискоенергийни къщи

Тази статия ще ви помогне да научите повече за „нискоенергийни къщи“ и да разберете техните предимства пред останалите. Много нашумяха напоследък темите за екологията, енергийните източници и опазването на околната среда. Не напразно тези неща са толкова обсъждани. Изразходването на изкопаеми горива в света е четири пъти повече, от тяхното откриване. Цените на енергоносителите постоянно се покачват, за това трябва да се предприемат мерки и изразходването на енергия да се намали.

Какви са предимствата на тези нискоенергийни къщи

Най-голяма част от енергията в света се изразходва от жилищата, чиято консумация от 40% е повече дори от транспорта, който изразходва около 32% в световен мащаб. Въпреки голямата си консумация, жилищата имат и най-голям потенциал за постигане на нискоенергийност. В България повечето жилища не са изолирани и за да се поддържа в тях оптимална температура са необходими около 250 – 300 kwh/m2 на година, а сградите с недостатъчна изолация консумират около 100-150 kwh/m2 годишно.

За да се поддържа оптимален микро климат в една нискоенергийна сграда, годишната консумация на енергия е около 30 – 50 kwh/m2.

Ето какво се получава ако направим сравнение:

  • Нискоенергийна къща – 40 kwh/m2 годишно * 0,176 лв за kwh = 7.04 лв/м2 годишно;
  • Недостатъчно изолирана къща – 140 kwh/m2 годишно * 0.176 лв за kwh = 24.64 лв/м2 годишно

Простите сметки показват, че нискоенергийните къщи консумират около 3.5 пъти по-малко енергия от една недобре изолирана сграда. Да живеете в нискоенергийни къщи означава не само да плащате по-малко, но и да помогнете за намаляването на парниковия ефект и отделянето на вредни емисии в атмосферата. Нискоенергийните къщи постигат своята ефективност с помощта на топлоизолационни материали, които се поставят още при изграждането им.

Задължително е и използването на качествена дограма с K-стъкло, което допринася за намаляване на загубите на топлина. Стените и покривът също трябва да са изолирани много добре, защото точно от покрива могат да се загубят 30% от топлината в една къща.

Най-популярните топлоизолационни материали са: минерална вата, каменна вата, Експандиран /EPS/, Пенопистирол, Екструдиран пенополистирол /XPS/, Пенополиуретан и други. Всеки от тези материали има различен коефициент на топлопроводимост.

Колкото по-висок е коефициента на топлопроводимост, толкова е по-добра повеждащата и по-лоша изолиращата способност. Най-добър е този изолационен материал, който е с най-нисък коефициент.