Сглобяеми къщи – какво трябва да знаем

Сглобяеми къщи в американски стил

Европейските норми налагат изисквания за нискоенергийните сгради. Според тях, в една такава къща, годишната консумация на електроенергия за отопление и охлаждане трябва да е в рамките на 30 до 70 kwh/m2. При строителството на сглобяеми къщи тези изисквания стават все по-строги и трябва да се спазват.

Сглобяеми къщи

Най-разпространеният материал, който се използва за строителството на нискоенергийни къщи е дървесината. В световен мащаб, тя се използва много често и още не е открит друг материал, който да е по-устойчив, плътен и с по-голяма дълготрайност.

Съвременните изисквания за пожароустойчивост, сеизмична устойчивост, звукоизолация и топлоизолация напълно се покриват от къщите с дървена конструкция.

Дървото се използва толкова често като строителен материал, заради физико-механическите си качества. То притежава много добри якостни характеристики, без значение от посоката и вида на натоварването. При него почти няма вероятност за изкълчване и то може да поеме много по-голямо натоварване на якост от стоманата например. Освен това, лесното изпълнение на дървени конструкции може да спести много време и средства.

Малкото собствено тегло на дървеният материал също е голямо предимство. То може да помогне много при екстремни хоризонтални натоварвания, които се получават при земетръс. Съотношението между собствено тегло и якост е много по-добро, отколкото при стоманата и бетона, а този конструктивен фактор е много важен и не е за пренебрегване.

Кой е предпочитания материал

Дървото е предпочитан материал, пред тези с минерална основа, заради уютната и приятна атмосфера, която създава в помещенията. То има свойството да намалява влажността на въздуха, който става сух и здравословен.

При строителството на нискоенергийните сглобяеми къщи и сгради се използват материали, които не са вредни за човека и околната среда. За топлоизолационен материал се използва каменна вата с плътност от 20 до 50 кг./м3. Тя се полага в дървената конструкция и се отличава с отличните си качества. Нейните звукоизолационни, огнезащитни и топлоизолационни свойства са много добри. Тя е издръжлива на химикали, непромокаема е и пропускаща пара. Може да бъде рециклирана и ограничава развитието на бактерии, както и задържането на прах. Каменната вата е екологично чист материал, който не вреди нито на човека, нито на околната среда.

Вътрешните и външни стени на сглобяемите къщи и други сгради се обшиват с различни материали. Най-често се използват : гипсокартон, гипсофазер, магнезиеви плоскости, ПДЧ, OSB и дървена ламперия. Какви материали ще се използват, зависи от клиентите и техните предпочитания и изисквания. Вие можете сами да определите от какви материали да бъде изработена вашата сглобяема къща, като ще ви помогнем с различни варианти, за да откриете кое решение е най-подходящо за вас решение.

Построените нискоенергийни сглобяеми къщи имат много предимства

  • Бързо изграждане – строителството на една къща от 65-70 квадратни метра за около 45 дни;
  • Използване на екологични материали;
  • Всичко се изгражда от малък екип, състоящ се от 4-5 човека, без използване на голяма и тежка техника;
  • Няма мокри процеси, което води до невъзможно образуване на конденз;
  • Къщите имат отлични топлоизолационни качества и позволяват поддържането на оптимални температури в тях, при много ниска консумация на електрическа енергия.