Слънчеви колектори – защо да ги монтираме у дома

Слънчеви колектори у дома

Изискванията на съвремието ни касаят редица условия като отоплението със слънчеви колектори, с помощта на които домът ни може да бъде по-уютен и приветлив. За да живеем в комфорт не е нужно всичко у дома да бъде изпипано „по конец“, особено, когато това изисква понякога страшно много време, както и огромни суми пари.

Едни от най-базовите условия за комфортно жилище касаят отоплението и друг тип подобни „екстри“, които правят пребиваването в конкретния дом приятно и качествено.
Едно от най-важните нужни неща в дома е наличието на електроенергия. С нейна помощ ние осветяваме помещенията си, използваме различни електрически уреди, зареждаме електронни устройства и успяваме да стоплим вода за битовите нужди.

Един от най-популярните вече начини да осигурим това е, като монтираме и използваме слънчев колектор. Това е вероятно част от бъдещето, което на практика вече е тук. Слънчевите колектори предоставят възможността за акумулиране на чиста и природна енергия, която не изисква употребата на гориво или допълнително електричество.

Монтаж на слънчеви колектори

Най-често се прави на покрива на жилището, като е възможно това да стане и на странична стена. При монтажът е важна ориентацията на поставяне на колекторите.
Важно е те да улавят колкото е възможно повече слънчеви лъчи, за да бъде и високо количеството на енергията, нужна за затопляне на водата за битови нужди.

Как да изберете точния колектор?

Ако сте в жилищна сграда, която е в южен район и разполага с топъл климат и много слънчева светлина, то тогава най-добрият избор е този с плоските слънчеви колектори.
В случай, че се намирате в сграда и район, които имат разграничаване на сезонните температури и наличието на слънчева свeтлина е различно през лятото и зимата, най-удачният вариант е вакуумно-тръбен слънчев колектор. Той ще предостави възможност за топла вода през цялата година.

Когато се намирате в по-студен климат, където лятото не е толкова топло, а зимата студена, вариантът с вакуумно-тръбните слънчеви колектори също е добър.
В случай, че живеете на място, където преобладава хладно време и облачни дни, по-добрият вариант за слънчево колектори също е вакуумно-тръбният.

Какви са основните причини, заради които да си монтираме слънчев колектор?

  • Пестенето на електроенергия. Не става въпрос единствено за пестене на месечната сметка за електроенергия. Тя всъщност е също важен стимул да използвате способностите на слънчевите колектори.
  • Другият важен момент е, че по този начин опазваме природата, като спестяваме изразходване на ток, както и на твърдо гориво за предоставяне на удобство у дома.
  • Този тип устройства са достатъчно издръжливи, за да ви служат дълги години. Наличието на един или повече слънчеви колектори всъщност може да се увеличи до количество, което е нужно за вашето домакинство.

Това е разбира се личен избор, като най-важното е , че ограничения на практика няма.Можете да монтирате толкова слънчево колектори, колкото са нужни или колкото е възможно да монтирате на предоставеното за това място.

Няма начин да сте забравили да пуснете бойлера и съответно да се окажете без топла вода, след като се приберете от работа или от тренировка.

Евентуалната по-висока цена на първоначалната инвестиция не трябва да ви плаши, тъй като тя е само първоначална. След това са нужни единствено поддръжка и опазване на слънчевите колектори от механични наранявания (например градушка). След това тази начална инвестиция ще се отблагодари многократно.