Входни врати – визия и сигурност

Дървени входни врати

Входната врата е първото нещо, което забелязва човек, когато посещава дома ви. Но нейната функция далеч не е единствено да доставя наслада на окото. Във времената на ежедневни грабежи от съществено значение е да запазим дома си недосегаем за нежелани лица и да осигурим спокойствието на семейството си. Преди да направите своя окончателен избор, запознайте се добре с видовете входни врати, които се предлага на пазара и обмислете решението си. Нека първо се спрем на блиндираните врати.

Блиндираните входни врати осигуряват най-добра защита

Те осигуряват най-добрата защита на вашето жилище, благодарение на своите повишени изискуемости за здравина и сигурност. Предлагат се в „клас 3“, осигуряващ добра защита и „клас 4“, подходящ за помещения подложени на по-висок риск от грабеж. Когато избирате блиндирана входна врата, изискайте СЕ маркировката, която е стандарт за безопасност. Блиндираната врата задължително е със стоманена носеща конструкция, която е подсилена допълнително в областта на бравата и на пантите. Според покритието, което имат, блиндираните врати могат да бъдат такива с полиуретанов лак, ламинирани, естествен фурнир и декоративен МДФ панел.

Тези врати са най-сигурния вариант, когато става дума за входни врати. За съжаление те са и на доста високи цени, не по джоба на всеки. Съществуват и други компромисни варианти, които също са подходящи. Дървените входни врати са доста често използвани. Те са красиви и радват окото на ценителите. В зависимост от дървеният материал, които е използван за тяхната направа могат да бъдат врати от бор, смърч, бук, дъб, махагон и други. Металните входни врати са подходящи за помещения, изложени на опасност от пожар, но не и за дома. Те нямат добра топлоизолация и студоизолация.

Предимствата на алуминиевите врати

Вратите от алуминиева или ПВЦ дограма са много леки и се отварят и затварят без усилие. Те са подходящи за входни врати на магазини, офиси и заведения, но напоследък все повече хора се спират на тях и когато става дума за жилището им. Разглеждайки видовете входни врати е редно да ги разграничим спрямо заключващата система, с която разполагат. Те могат да бъдат с обикновен патрон, с брава с тристранно четиристепенно заключване, заключващ механизъм тип „обратна кука“, с вертикални или хоризонтални резета, с магнитна карта или дори с пръстов отпечатък.

На кой точно ще се спрете зависи от потребностите и желанията на вас и семейството ви. Вашият дом е вашата крепост. От избора на входната врата за него зависи сигурността и безопасността му, а от там и вашето спокойствие, уют и комфорт