Защо е важен екстериорът на един дом

екстериор на дома

Когато говорим за оформление на дома и за създаване на красива и естетична среда за живот, ние най-често имаме предвид това, което попада във вътрешното пространство на нашите апартаменти или къщи.

Много често екстериорът (това са нашите тераси, веранди или дворове) остава на заден план и бива пренебрегнат, като в тази не толкова престижна статистика нашата страна е сред първите в Европа.

Не е случайност това, че когато вървим по родните улици, къщите (където ги има и не са заменени от многофамилни жилищни кооперации) изглеждат сиви, а дворовете са мръсни, занемарени или поне неугледни.

Защо е важен екстериорът

Екстериорното пространство, макар и пренебрегвано, е много важна част от жизнената среда около нас. То представлява един своеобразен преход между нашия дом и околния свят.

Ако искате да се представите добре пред своите гости, да повишите стойността на своя имот и не на последно място да направите имота по-добро място за живеене, екстериорът не бива да бъде подценяван.

Добавя полезна жилищна площ

Поддръжката и облагородяването на екстериорното пространство добавя ценно и полезно пространство към и без това ограничената жилищна площ, с която всички ние имаме проблем.

Една озеленена тераса с масичка и столчета за кафе, саксии с прекрасни цветя, подходящ сенник и някои други подобни аксесоари може да направи терасата приятно място за почивка в неделния следобед. Същото се отнася и за двора, но дори с още по-голяма сила и по-голяма степен.

Дворовете обикновено са големи, а ако са добре организирани могат да станат примамливо място, където да седнем с приятели на вечеря през топлите летни вечери на въздух.

Обикновено е достатъчна малка инвестиция

Ако искате да вложите малко средства, но да постигнете големи резултати, екстериорното пространство най-лесно от всяка друга част от дома ви ще ви предложи тази възможност.

В повечето случаи може спокойно да се каже, че градинската мебел не е скъпа, а в същото време, дори и малка покупка би могла да направи голяма разлика и да промени до неузнаваемост вашия дом.

Разбира се, зависи и от това какво точно искате да направите с градината си (или терасата, според случая). Основните елементи, за които да помислите са:

  • Растения;
  • Масички и столове;
  • Сенни или тента;
  • Поддържана морава (разгледайте моравите на ролки).