Недостатъците при готвене на терасата

готвене на терасата

В наши дни, като резултат от постоянно намаляващото пространство, с което разполагат съвременните жилища, все по-често виждаме странни приумици.

Една от характерните за нашата страна особености е използването на терасите като кухненски бокс,

Това има своите удобства, но като цяло носи и куп недостатъци, за които обикновено човек се замисля едва когато всичко вече е пренаредено.

Забелязва се това, че много функции на терасата се губят, просто защото тя се е превърнала в място за готвене.

Има си своите отрицателни страни

Това да използвате балкона вместо кухня определено си има своите добри страни. Най-напред е редно да споменем това, че избирайки да приготвяме храната навън, ние ще си спестим вмирисването на мебелите.

Напоследък голям процент от апартаментите се строят с общ хол и кухня, който е по-добре познат под името дневен тракт. Това прави трудно приготвянето на храна, тъй като меката мебел лесно се омирисва.

И все пак, нека не забравяме, че кухнята е създадена именно за готвене, а измествайки тази функция на терасата, ние се лишаваме от това пространство, което може да е толкова ценно.

Нека видим кои са четирите най-големи недостатъка на това да изместим приготвянето на храната навън:

Трябва да се съобразяваме с времето

На терасата не винаги е приятно и комфортно, особено през зимните месеци. Същото може да бъде усещането и през по-лошите и дъждовни летни дни, в които понякога падат наистина огромни количества валежи.

Дори и ако терасата е остъклена и обособена като отделно помещение, тя все пак продължава да бъде по-студена от останалата част на жилището. Обратно – през летните месеци жегата там е най-осезаема.

Птиците вредят на хигиената при готвене

На неостъклената тераса постоянно кацат птици, а това сериозно вреди на хигиената. Пернатите разнасят какви ли не болести, които лесно могат да попаднат в храната, която приготвяме.

Сред най-разпространените рискове са тези от заразяване със салмонела, но също така с тях се свързват и някои видове пневмония.

Да не говорим, че в крайбрежните градове не рядко може да се случи някоя чайка или гларус да се докопа до храната, която приготвяте.

Омирисва се прането

Независимо дали става дума за вашето пране или за това на вашите съседи, готвенето на терасата почти винаги върви заедно с тази екстра.

Независимо от това какво се прави, храната винаги отделя специфичен аромат, който може и да е много изкусителен, но не и когато дрехите ни се пропият.

Току що изпрани, те са много по-податливи да попиват всякакви миризми.

  • Губи се ценно място за почивка

Терасата може много лесно да се превърне в едно прекрасно място за почивка.

Там без проблем могат да се поставят масичка и столове, да се изнесат саксии с цветя и да се постави сенник, така че да разполагате с един малък градски оазис.

Ако използвате пространството за готвене обаче, това няма как да се случи.

И все пак

Колкото и да създава неудобства в редица ситуации, това си има и своите безспорни предимства.

Подготвяйки храната на терасата, вие никога няма да изпаднете в положението да се чудите как да се справите с пропитите от мирис на домашни гозби дрехи и мебели.