4 важни правила при напояването на градината

напояване на градината

4 важни правила при напояването на градината

Поливането на зелените площи в двора на къщата е трудна задача, а основното, което прави едно толкова елементарно действие да бъде сложно, това всъщност е липсата на достатъчно информация.

Как и кога всъщност трябва да се напоява двора? Има ли еднозначен отговор или всичко зависи от допълнителни фактори? Това предстои да видим на следващите редове:

1. Кога се полива

Най-подходящата част от деня, в която да се прави поливане на почвата, това е ранната утрин. Колкото по-рано, толкова по-добре.

Така се оказва, че часовете между 5 и 8 са идеални за целта, като съответно в най-горещите дни от годината това трябва да се прави възможно най-рано.

И обратното – колкото повече се доближаваме към пролетта и есента, толкова повече часът се измества по-късно през деня.

Другият въпрос, който е свързан с времето за поливане, това е честотата през седмицата. Счита се, че два пъти седмично е един доста разумен срок, който също може да варира в зависимост метеорологичните условия.

Така например, при по-горещо време, срокът може да се скъси, докато в началото и в края на летния сезон може леко да се разтегли във времето.

2. Как да се полива

Поливането според различните специалисти може да се извършва по различен начин, но все пак е добре да се спазват някои най-основни норми.

Така например, специалистите са единодушни, че поливането трябва да се извършва обилно и в дълбочина.

Повърхностното напръскване може по-скоро да навреди на растенията, карайки ги да развиват по-слаба коренова система и дори да доведе до смърт на самото растение.

3. С пръскачка или без

Ако искате да се погрижите както трябва за моравата си, добре е да помислите за монтаж на интелигентна напоителна система.

Това може да ви спести огромни суми от сметките за вода, включително и да направи така, че изпълнението на задачата да бъде по-ефикасно.

4. Да поливаме ли извън летния сезон

Важно е да се знае, че през зимните месеци растенията също имат известна нужда от вода, макар и малка. Това е факт особено за случаите, в които зимата е по-суха или по-топла от обичайното.

Обикновено нуждата нараства от това, че не е имало валежи или сняг, които да напоят почвата в дълбочина.

Не забравяйте, че моравата е жива също като нас

Обикновено за поливането заминава толкова вода, колкото времето позволява. В по-студени дни не е нужно да се полива редовно и обилно, което обаче не означава да оставите растението жадно и сухо.