5 растения, които гонят комарите

5 растения, които гонят комарите

Комарите са едни от най-досадните насекоми, за които изобщо можем да се сетим. Всеки се сеща за поне един случай, в който чува до ухото си жуженето на някое досадно кръвосмучещо в тъмнината на тихата лятна нощ.

Най-неприятното е, че тези инсекти са не само досадни, но разнасят и някои от най-опасните заболявания на нашето съвремие. Ето защо борбата с тях е въпрос не само на каприз, а на добро здраве.

Естествени врагове на комарите

За да избавим от комарите, много често прибягваме до нестандартни средства. Устройства включени в контакта, свещ с отблъскващ аромат, както и различни видове препарати и репеленти. Недостатъкът е, че всички те действа временно.

За сметка на това, има няколко вида растения, които за комарите са толкова неприятни и отблъскващи, че могат да решат вашия проблем за доста дълго време. Ето кои са те:

1. Босилек

Босилекът има много широко приложение в италианската кухня и е чудесна добавка към всяко ястие с домати. Интересното е, че неговият приятен аромат не само ще направи вашата кухня по-апетитно място, но и ще държи досадните комари на прилично разстояние. Мирисът на благоуханната подправка ги отблъсква и им действа непоносимо.

2. Маточнина

Матоината е подходяща за спалнята, за дневната и за терасата. Тя ухае изключително приятно, а мирисът много слабо напомня на лимон. Съдържащите се в растението етерични масла действат много отблъскващо на комарите и се използват за репелент.

3. Чесън

Чесънът държи комарите на дистанция, но проблемът е, че може да накара и хората да стоят на разстояние. Ако похапвате редовно чесън в кожата и кръвта ви ще има от маслото на това здравословно растение, което ще накара комарите да избягват стаята, в която сте и да намират излъчването на кожата ви не толкова атрактивно.

4. Лавандула

За да се избавите от комарите в спалнята, най-добре поставете саксия с лавандула. Растението е доста непретенциозно, действа успокояващо на нервната система, благоприятства добрия сън, но ароматът му е непоносим за комарите.

5. Лимонова трева

Лимоновата трева е растение, което е известно с високото си съдържание на цитрал. Той често се използва в репелентите против комари, защото миризмата му, колкото и да е приятна за нас, действа ужасяващо за инсектите.

Ако поставите в някоя от стаите саксия с това растение, то положително ще подейства доста отрезвяващо на онези хвъркати, които са поискали да влязат у вас. Подходящо е за поставяне в кухнята и в хола, тъй като миризмата му ободрява.