Да опазим двора от кърлежи

кърлежи на двора

Кърлежите са едни от най-неприятните и опасни вредители, които могат да нападнат домовете ни. Както и друг път ние от NashDom.eu сме споменавали, това са инсекти, които опасни по ред причини, като дори бият по точки отвратителните хлебарки.

Освен че хапят и могат да предизвикат възпаление от самото ухапване, кърлежите пренасят цял куп заразни болести, много от които биха могли да бъдат фатални. Нека да започнем от по-рано и да видим как тези опасни инсекти могат да попаднат в нашите домове.

Как кърлежите попадат в дома

Ако живеете в апартамент, вероятността да имате кърлежи у вас е доста по-малка. Това е така, защото в подобна среда тези твари оцеляват трудно, освен ако не са добре нахранени и ако само търсят място, на което да се скрият.

Обикновено до апартамента достигат с помощта на домашното куче или от птици, които са кацнали на перваза или на терасата. Вероятността да ги вкараме ние самите е доста по-малка.

Ако живеете в къща с двор, кърлежите лесно могат да достигнат до там, дори и чрез уличните котки, които обикалят из квартала.

Ако до двора ви имат достъп животни, както казахме котки, птици и други, почти сигурно е, че някъде в някое тихо кътче се спотайват тези малки акари, очаквайки някое топлокръвно създание да премине покрай тях.

Как да се отървем от тях

Ако живеете в апартамент ще бъде доста по-лесно. На първо място, трябва да вземете всички мерки за да предпазите кучето си.

Има специални хапчета против кърлежи, каишки и пипети, които предпазват в много голяма степен. Не подценявайте и внимателното оглеждане на домашното животно, особено уши, очи, лапи и слабини, където кърлежите отиват най-често.

По отношение на двора е малко по-сложно. Поддържайте тревата в градината късо подкастрена. Периодично пръскайте тревните площи. Първите два пъти за сезона е задължително да третирате през 2 седмици, като след това е добре да повтаряте процедурата веднъж в месеца.

Имайте предвид, че ако често поливате моравата си, трябва да я обработвате срещу кърлежи по-често, тъй като препаратите се отмиват от водата и проблемът може да се появи отново. Не забравяйте, че кърлежите са изключително устойчиви и издръжливи на всякакви условия, плюс това могат да се скрият под земята в дупки, под камъни и на други подобни места.