Как да поливаме розите

Как да поливаме розите

Розите са едно от растенията, които са доста известни с прословутата си устойчивост на вода. Дори и да ги полеете прекомерно, те няма да изпитат особени неудобства. Разбира се, ако почвата има някакъв проблем и водата не се оттича, това може да доведе до гниене на корените. Като цяло обаче, розите понасят допълнителната влага много добре.


Изградете си навици в поливането

Направете си график с дни от месеца, в които трябва да полеете розите. Това може да бъде веднъж на всеки 5 дни например, като в разгара на лятото през юли и август можете да сгъстите поливанията и да ги правите веднъж на всеки 3 дни например. По този начин от една страна вие ще си оградите някакъв стабилен навик, а от друга страна растението ще свикне с дадената рутина.

Проверявайте

Макар и това да е чудесен начин за поливане, все пак има известен риск се отклоните от нормите и да пресушите или преполеете растението. Това може да се избегне като проверявате почвата на дълбочина от около 7-8 сантиметра. Ако на тази дълбочина почвата е суха, тогава можете да полеете дори и ако сте правили това предишния ден.

Полейте обилно

Постарайте се да полеете обилно цялата зона на корена, като прекратите с напояването едва след като се уверите, че целият корен е добре напоен. Той от своя страна достига на дълбочина от около 40 – 45 сантиметра, така че поливането трябва да е много добро, достигайки до там.

Поливайте в корените

Поливането на растението трябва да бъде концентрирано в корените на розовия храст. Ако си мислите, че розите искат да ги изкъпете обилно с вода, тогава сте на грешен път, защото за тях това може да бъде изключително рисково и да породи благоприятни условия за развитието на болести по растенията.

Съобразете се с дъжда

При поливането има една особеност и тя е, че обикновено при продължителен период на обилни валежи почвата става много влажна в дълбочина, а това намалява нуждата от поливане. Ето защо ако искате да се адаприрате, най-добре си купете някоя джаджа, която да ви информира какво точно да правите на база на количеството паднал дъжд.

Помислете за напоителна система

Ако летата са по-сухи във вашия район, можете да помислите за инсталирането на напоителна система, която да поддържа растенията ви в добро състояние, в това число и розите. Напоителната система може да бъде много ефективна и да напои почвата в дълбочина без да прахосва вода излишно.

Има много добре замислени системи, при които почвата се напоява без да се пръска на горе, както е с пръскачките, а това може да има много благоприятен ефект.