Как да се справим с гълъбите?

гълъб

Всеки човек, който живее някъде по високите етажи из централните части на големите български градове се е сблъсквал с този проблем.

Ята от гълъби кацат по неостъклените тераси и прозорците, гукат шумно без значение дали е лято или зима и оставят след себе си цяла планина от изпражнения.

Това, освен изключително досадно и неприемливо, е и опасно за нашето здраве. Причината е в това, че гълъбите не само нарушават спокойствието и цапат, но също така разпространяват и неприятни заразни болести.

Ако трябва да сме по-конкретни в това отношение, трябва да споменем салмонелата, която основно се разпространява с птиците.

И тъй като тези пернати влизат в доста близък контакт с нас, то рисковете са наистина сериозни.

Друг проблем е пневмонията, тъй като има някои видове, които основно се разпространяват по въздуха чрез перата на гълъбите. Така вероятността да се стигне до заразяване е наистина не малка.

Проблемът трябва да се реши

Ако искаме да се погрижим не само за спокойствието и тишината у дома, но и да опазим здравето си от потенциални рискове, най-добре би било да прогоним гълъбите по някакъв ефикасен начин.

За това има доста и различни решения, като всяко едно от тях си има своите предимства и недостатъци. Изборът зависи и от финансовите възможности, но цената все пак не бива да бъде за сметка на спокойствието, здравето и сигурността на семейството ни.

Как да прогоним гълъбите от своя апартамент или къща

Има различни начини за прогонване на гълъби, като някои се считат за по-ефикасни от други. Опитните специалисти препоръчват да се използва комбинирана тактика, тоест да се съчетаят повече от един метод и по този начин да се избавим от тази напаст по-лесно.

Действително, ако споделите някъде, че взимате мерки за прогонване на птиците, то най-вероятно ще видите доста негативни реакции, но не се ядосвайте.

Имайте предвид, че повечето хора, които не са се сблъсквали с това, няма и да ви разберат, а по-скоро ще ви лепнат етикета “лош човек, който не обича птици”.

Нека обаче сме съвсем ясни – това да не искаш болести и изпражнения на терасата си ням нищо общо с любовта към птиците. Така че не се впрягайте, а вижте какви възможности имате на следващите редове.

Мрежа за котки

Едно много интересно решение, което няма да позволи на гълъбите да нахлуват и вандалстват на вашата тераса е мрежата за котки.

Тя може да се закупи от почти всеки по-голям магазин за домашни любимци и има доста предимства. От една страна тя има много ниска себестойност, а от друга страна представлява наистина непреодолима преграда пред пернатите.

Те в никакъв случай не могат да преминат през нея, защото дупките по мрежата са малки. Това ще ви подсигури 100% защита и ще ви гарантира, че на терасата няма да кацат повече гълъби.

По този начин ще можете безпроблемно да слагате там сушилника с мокри дрехи и да ги оставяте да съхнат на въздух без да ви притеснява, че ще видите по тях птичи изпражнения след това.

Мрежата за котки има и още едно предимство. Ако имате котка у дома, това ще я предпази от падане през терасата. Знаете колко са любопитни котките, а лова е в кръвта им.

Ето защо те често стават жертви на пернатите, опитвайки се всъщност да ги уловят. Макар и ловки, котките лесно могат да паднат през терасата, а тази предпазна мярка ще предотврати това.

Недостатъци също има и те са, че няма как да спрете птиците да кацат на козирката на прозореца или на самия парапет на терасата, както и на навеса над вас.

Това все пак оставя известен риск от разпространение на заразни болести, макар че той далеч не е толкова голям, колкото би бил ако не се вземат никакви мерки.

Репелент против гълъби

Вероятно някои от вас все още не са чували за подобно нещо и сега ще останете малко изненадани, но на пазара се продава репелент против гълъби.

Той отделя миризма, която е неосезаема за нас, но въздейства на гълъбите по изключително отблъскващ начин.

Подобно на мрежата това средство е напълно безопасно за птиците и няма да ги нараните по никакъв начин, но ще го прогоните за дълго.

Миризмата на репелента променя навиците на птиците и ги отучва от навика им да кацат на различни места, включително и по вашите прозорци и тераса.

Интересното в случая е, че от всички варианти за справяне с гълъбите този е оставил след себе си много доволни потребители.

Ако попитате една група хора, които са изпробвали всякакви варианти за решаване на проблема, то поне половината ще ви посочат репелента като най-добро решение.

Важно е да се подчертае, че репелентът няма да отрови птиците, а просто ще ги прогони ефикасно от мястото. За да има ефект обаче, той трябва да се наръси обилно.

Той е в течно състояние и основен недостатък е високата му себестойност. Макар и ефикасен дори и след дъжд, добре е след известно време процедурата да се повтори.

Плашило за гълъби

Интересно решение за справяне с гълъбите е плашлото за гълъби. То най-често представлява макет на граблива птица като сокол и гарван.

Куклата може да се прикрепи много стабилно на парапети и козирки, където да всява страх в наивните и плашливи гълъби.

С малки изключения, един поставен на правилното място макет на гарван може да направи чудеса. Разбира се, ефикасността може и да не е съвсем 100%, но ако се съчетае с други методи за прогонване на птиците, тогава може и да се получи доста добър резултат.

Недостатък е, че обикновено цената е по-висока, тъй като все пак за изработката се изискват повече усилия.

Висящи предмети

Различни по рода си висящи предмети се използват за да се прогонят гълъбите. Кой не е виждат завързан на конец диск, който се поклаща и проблясва при всеки лек повей на вятъра.

Малко по-търговски вид имат звънтящите висулки. Недостатъкът при тях е, че могат и да прогонят гълъбите, но самите те изнервят доста хора с непрестанния шум, който издават.

Интересни са куклите на соколи и ястреби, които са създадени за да се закачат на терасата. Те се изработват много леки за да могат да се движат при всеки полъх.

Те ужасно много плашат гълъбите и изглеждат естетично.

Има на разположение и дискове, които наподобяват око на хищна птица. Подобно на CD те се поставят на високо място за да се въртят и движат от вятъра. Те плашат гълъбите и допринасят за тяхното прогонване.

Бодли

Ако искате да отучите гълъбите да кацат на някое място, интересно решение е поставянето на бодливи шипове.

Подобно на мрежата за котки, те ще играят ролята на механична преграда и няма да позволят на животното да кацне там.

Те могат да се поставят на тръби, на антени, на первази, на навеси и къде ли още не.

Недостатък е, че се продават на дължина и ако искате да “укрепите” против пернати нашественици по-голяма площ, тогава може и да се окаже, че този вариант е доста скъп