Каменна пътека в двора – добра идея ли е и какво да изберем

каменна пътека в двора

Българинът традиционно обръща повече внимание на интериора, докато екстериора (външното пространство на дома и двора) обикновено остава пренебрегнато и понякога дори запуснато.

Въпреки това, напоследък все повече българи държат на естетиката не само вътре в своите домове, но и в дворовете на къщите и вилите си. Разбира се, важно е външното пространство не само да изглежда добре, но и да е функционално.

Изграждането на пътека е важно

Неизменно, при изграждането на красива градина е много важно да се осигури удобно място за минаване, така че да не се стъпва винаги по моравата и цветята (разгледайте в Nashdom.eu).

А каква по-добра възможност да се направи това от една добре подредена каменна пътека, която да се вписва в екстериора? Тя ще добави естетическа стойност на вашата градина, но и ще направи по-лесно и приятно ползването на външното пространство.

Недостатъците и как да ги избегнем

Ако направите пътека от естествен камък, това е едно доста дълготрайно решение, което ще ви върши чудесна работа за много дълги години напред. Както всичко друго, обаче, тук също има някои недостатъци.

Тук основният минус е, че във влажно и дъждовно време повечето каменни покрития имат склонност да стават хлъзгави, особено ако са съвсем гладки. Така човек лесно може да се нарани, ако не внимава достатъчно.

Изберете балчишки камък като вариант

Тук един от най-добрите варианти е така нареченият балчишки камък, който поради своите неравности създава по-голяма стабилност при стъпване върху него във влажно и дъждовно време.

Той е традиционен за нашата страна и има много голяма естетическа стойност. Изглежда естествено във всяка една градина и може да се впише идеално във всеки екстериор.

Балчишкият камък съчетава качество, естетика и цена, ето защо може да се определи като най-добрия вариант.

На какво трябва да обърнем внимание

За разлика от декоративните стенни камъни, които могат да бъдат по-тънки, плочите, които ще се използват за изработване на градинска пътека трябва да имат по-голяма дебелина.

Като минимум трябва да се стремите към дебелина от поне 5 сантиметра, а всичко над тази дебелина е бонус, който ще направи пътеката ви още по-издръжлива във времето.