Мента в градината – предимства и недостатъци

мента в градината

Напоследък се е превърнало в нещо като модна вълна всеки, който има градина, да си отглежда в нея различни плодове, зеленчуци и билки. Така човек има в двора си поне една част от продуктите, нужни в кухнята за домакинство.

Още повече, че много от тези растения са красиви и ухаят приятно (особено ако говорим за билки), с което могат да допринесат за красотата, облагородяването и благоденствието на вашата градина.

Ползи от отглеждането на мента

Ментата е една от най-обичаните билки в нашата страна. Тя се използва като съставка на различни гозби, но най-вече за направата на един от най-благоуханните нашенски чайове.

Отварата от мента е известна с уникалния си аромат, с превъзходни вкусови качества и ползи за здравето. Ментата е и лесна за отглеждане, особено ако дворът ви като цяло е влажен и сенчест, което го прави малко по-труден за други видове растения.

През вегетационния си период ментата ще допринесе за това двора ви да ухае изключително приятно, като ароматът ще се усеща особено много късно вечерта, когато растенията са традиционно най-благоуханни.

Рискове, които ментата носи

Ментата наистина е чудесна билка за отглеждане у дома, която може да има най-разнообразно приложение, в това число да допринесе и за красотата на екстериора на вашата къща или вила.

Освен че е чудесно допълнение към най-различни рецепти, коктейли и други подобни, обаче, това красиво зелено растение с неустоим аромат си има и една тъмна страна.

Ако ментата намери условията за живот във вашия двор за наистина благоприятни, тя може да го превземе до степен, в която да навреди на развитието на всички другите растения.

Ако я сравним с други билки, тя може да се сметне за първенец по отношение на своята инвазивност. Корените ѝ могат да плъзнат навсякъде подобно на агресивен плевел, след което може да се наложи да търсите начини за да я ограничите.

Как да постъпим

Ако искате да развъждате мента, експертите в областта на озеленяването съветват да го правите в саксии и контейнерчета (за повече идеи, можете да разгледате в Nashdom.eu).

Тя се развъжда лесно, при това без да изисква особени грижи. По този начин винаги ще имате контрол върху популацията ѝ, без да лишавате себе си и своя двор от нейните предимства.