Монстера – най-елегантното растение за дома

Монстера - най-елегантното растение за дома

Напоследък монстерата се превръща в едно от най-търсените растения в страната. Започва да се предлага все по-широко, а магазините за цветя бързо разпродават бройките от саксийното растение след като заредят от него.

Използва се все по-често не само за украса на апартаменти, къщи и вили, но нараства интересът за използването му в хотели, ресторанти и други обществени места. То съчетава доста качества, с които се превърна в растение номер едно за отглеждане у дома в България и Европа.

Защо е толкова търсено

Растението притежава цял куп качества, които съчетани на едно място, превръщат монстерата в най-подходящ избор за почти всеки дом. Ако искате декоративно растение – то е за вас. Ако не сте много добри в отглеждането на цветя – отново то е подходящо.

1. Външен вид

С нацепените си листа и екзотична визия, това тропическо растение се счита за едно от най-екзотичните, които можем да огледаме в дома си. То съперничи дори на най-изящните палми, а усещането за тропически шик, което носи, трудно може да се сравни с нещо друго.

2. Полезно за здравето

Едно от свойствата на растението е да почиства въздуха. В това отношение трудно може да намерите еквивалент на монстерата, тъй като тя има и доста едри листа, с което успява да прочисти въздуха на по-големи пространства и за по-кратко време.

3. Отглежда се лесно

Не изисква особени грижи, като трябва да ѝ осигурите спокойно кътче и да не я местите много. Важно е да има достатъчно голяма саксия и да се напоява редовно. Грижите за нея са точно толкова, и дори по-малко, отколкото за повечето други стайни цветя.

4. Живее дълго

Ако ѝ осигурите благоприятна среда и голяма саксия, красивата монстера може да доживее възраст от 150 години. Това е едно от най-дълголетните растения, което се отглежда в домашна обстановка.

Как се отглежда

Първото, от което се нуждаете е голяма саксия. Имайте предвид, че само листата могат да достигнат до 30 – 40 сантиметра дължина при израсналите растения.

Поставете в саксията също така покрита с мъх пръчка, към която да прикрепвате листата при нужда. Когато израсне във височина, те започват да се накланят настрани. В дивата природа растението може да достигне 18 метра височина.

Тъй като вирее в гъстите дъждовни гори на Латинска Америка и се развива под короните на големите дървета, тя не понася пряката слънчева светлина.

Бъдете сигурни, че почвата се оттича много добре, защото растението не понася прекомерна влага и вирее на места, където почвата е с добър дренаж. Полива се когато най-горните няколко сантиметра от саксията изсъхнат напълно.