Най-доброто цвете за терасата и двора

Най-доброто цвете за терасата и двора

Ако притежавате голяма градина и желаете да засадите в нея повече цветя, но нямате идеи, буганвилеята (или бугавилея) е това от което се нуждаете. Това е едно изключително красиво и ефектно растение, което вирее чудесно на открити пространства. Това го прави много добър избор не само за двора на къщата или вилата, но и за апартамента, в случай, че имате по-голяма и слънчева тераса.

Алтернатива на розите

Розите са едно наистина прекрасно растение, което се радва на дълбоки традиции в българската култура. Докато тя е на практика идеална, няма никакъв проблем да се потърси и някаква друга алтернатива, с която да се постигне известно освежаване, така да се каже.

В случай, че се спрете на буганвилеята, няма да съжалявате в нито едно отношение. Тя ще направи вашия двор или тераса толкова красиви, колкото биха ги направили розите, но с тази разлика, че ще притежавате нещо малко по-рядко и непознато, а от там и по-интересно.

Какво представлява буганвилеята

Наричат я цъфтяща машина, защото представляват истинска феерия от цветове и аромати. Тя е не само красива, но и изключително лесна и лека за отглеждане. На следващите редове ще намерите някои полезни съвети, които ще ви помогнат да се грижите по-лесно за нея, както и малко повече информация за самото растение и неговите предпочитания.

Тъй като нашата страна се намира в умерения климатичен пояс, този цъфтящ храст би намерил доста добри условия за живот. Да го поставите в дома, двора или на терасата си е нещо, което ще ви даде почти целогодишна възможност да се радвате на неустоима цветна фиеста.

Ако търсите това, тогава буганвилея е растението за вас. В зависимост от сорта, то може да се отглежда на пергола или върху беседка, по стените на сграда или върху ограда, в саксия на терасата или в помещението.

В мрежата вече можете да откриете доста публикации и видеоклипове за това растение, но в нашата страна то все още е много слабо популярно, което е странно, защото в България то може да вирее прекрасно.

Буганвилеята може да расте навсякъде, където температурите се движат в границите между 1 до 8 градуса през зимата и около 30 градуса през летните месеци от годината, в зависимост от вида или сорта.

В търговската мрежа се предлагат и не малко модифицирани растения, които виреят и на закрито, като за целта остават доста по-малки като големина. Те имат лек и приятен аромат, а разликата е, че няма да заемат половината ви хол.

Какво обича буганвилеята

На първо място, това растение обича много слънчевата светлина. Точно това е и причината, поради която то вирее толкова добре по Средиземноморието. Ако я поставите на място, на което няма достатъчно светлина, тя скоро ще залинее и може да загине.

От към температура, тя реагира доста добре на условията в нашата страна. Макар че не понася температури под нулата, все пак може да издържи за кратко и на по-ниски градуси. Особено добре понасят условията по Черноморието.

Какво ще ни даде тя

Буганвилеята е растение, което може да ви предложи изключително много. Тя се отглежда много лесно, но може да предизвика изключителен ефект и да направи много силно впечатление на всеки, който я види. Тя е наистина много елегантно растение, което особено добре стои на бели стени, тераси и огради.

Тъй като умее да се катери и да се преплита, тя е идеална за беседки и навеси, където желаете да създадете малко сянка и прохлада за летните горещини.

Особености

Буганвилеята има някои доста специфични особености, като една от тях е поливането. Растението може да издържи без вода доста време. Тя предпочита дълбоко и обилно поливане, но през по-големи интервали от време, като например 3 – 4 седмици.