Използване на растението Кана в озеленяването

растението Кана

За някои градинари растението Кана е доста безинтересно цвете. И причините за тази оценка се коренят в тезата, че тя трудно се отглежда или пък от нея не могат да се очакват изненади. Всичко това обаче никак не се доближава до истината.

Съществуват множество различни видове и сортове кани, които се различават по форма на растеж и окраска на листата и цветовете. Могат да се намерят и джуджета с ръст около 40 см, и гиганти, по-високи от 3 м.

С малко по-богато въображение от ваша страна, можете да постигнете страхотни резултати при озеленяване на неизползвани площи.

Цветовете на каните биват кремави, розови, червени, оранжеви, жълти, а някои дори и бели. Впрочем едноцветната краска се среща толкова често, колкото и пъстрата, например на пръски или линии. Пъпките се появяват през юли или в началото на август, цъфтежът продължава до дълбока есен. Ако цветовете израснат слаби и не се отворят съвсем, то не се притеснявайте, градината ви ще се украси с младите филизи и големите листа на каната. Тяхната окраска също се отличава с приятно разнообразие. Има сортове с листа с различни оттенъци на зеленото: от ябълково до тъмноизумрудено. Срещат се и други видове – с бронзови, червени, виолетови, сиви, пъстри или на линии листа.

Капризно ли е растението Кана

Специалистите по озеленяване успокояват, че Каните няма да капризничат, ако им създадете комфорт и им отделите подходящото ъгълче. Важното е да намерите за тях слънчево място, защитено от студените ветрове, внимателно обработено, с рохкава и хранителна почва, и обилно да ги поливате. Изкопайте яма с дълбочина около 50 см. Поставете на дъното й конски тор. Разлагайки се, той ще сгрява корените на растението. След това насипете слой почва, смесен с торф (на дебелина 20-25 см), а отгоре – ситен пясък, който ще защитава коренищата от гниене. След като подготвите тази „възглавница“ за корените на каната, можете да поставите растението, да засипете коренището с хранителна почва и добре да го полеете.

Каната е влаголюбиво растение, затова тя трябва често и добре да бъде поливана, особено в горещото време, като преди това почиствате повърхността от плевели и я разрохквате. Трябва да подхранвате растението веднъж в месеца през периода на вегетация, като редувате органично с минерално торене.

Красавицата кана може да преобрази до неузнаваемост градината ви. Тя изглежда разкошно както единично, така и в групови засаждания. От една страна, ефектните й съцветия, големите й листа и стъбло я превръщат в самодостатъчна солистка, която сякаш не се нуждае от друга компания. А от друга – нейната красота е още по-ярка, ако е обградена или с други кани, или с красивоцъфтящи декоративни многогодишни растения. Особено изящно изгреждат каните на фона на дома или на тези места в градината, където искате да поставите акцент.