За перфектна морава

Перфектна морава

Поддържането на моравата в перфектно състояние се постига с помощта на два основни трика – правилно косене и правилно поливане. Ако спазвате всичко това както трябва, ще откриете, че градината ви може да изглежда божествено и без много усилия.

Работата с косачката

За да бъде вашата морава зелена и тучна, вие трябва да знаете едно много важно правило – когато тревата расте, тя е зелена и свежа, но спре ли своя растеж, тя скоро започва да пожълтява и изсъхва.

Ако искате вашата ливада да бъде ярко зелена и свежа, вие трябва да се погрижите тя да расте постоянно. Единственият начин за това е да я окосявате редовно и да го правите много старателно.

Хората често питат специалистите колко трябва да бъде висока тревната настилка за да се поддържа зелена. Най-добрата височина е между 6 и 8 сантиметра. Нито повече, нито по-малко.

Ако оставите тревата да избуи на по-голяма височина, тя започва да изсъхва. Това ще придаде на градината ви запуснат, занемарен и непривлекателен външен вид. Причината е, че тревата е започнала да умира.

Ако подрежете тревата твърде ниско до земята, резултатът ще бъде подобен. Твърде късо подрязаната морава също пожълтява, губи своята жизненост и скоро започва да изглежда като слама.

Обикновено подкастрянето може да се прави на всеки десетина дни, като през пролетта е добре да косите малко по-често, защото тогава растителността се развива по-бързо.За пролетта е препоръчително да правите това поне веднъж в седмицата. Подобно е положението и през есента, защото тогава тревната покривка отново се завръща към живот и расте по-бързо.

Важно е обаче през най-горещите летни месеци да проявите особено внимание. През лятото моравата расте по-бавно, а това означава, че в най-горещото и сухо време можете да сведете косенето до 2 пъти в седмицата.

Напояването на тревните площи

Поливането е също много важен момент от поддържането на една хубава и качествена морава. Ако се прави правилно и през точните интервали от време, тревата ще бъде винаги алпийски свежа и зелена.

При прекомерно поливане моравата започва да пожълтява. Това може да доведе до нейното умиране и до един доста тъжен и подтискащ облик на вашата така обичана градина.

Подобно е положението и при недостатъчното поливане. Ако влагата не достига, то вие можете да направите така, че да поливате по-често и по-обилно за да се запази добрият външен вид на двора.

Обикновено поливането е добре да се прави един път в седмицата, като през пролетта и есента когато валежите са по-обилни можете да намалите честотата до около веднъж на две седмици.

През летния сезон можете да увеличите поливането до веднъж на 5-6 дни, но не по-често. Това ще даде на моравата достатъчно сили за да може да преживее жегите и сушата.

Много важно за моравата е да се спазва правилната техника при поливане. Вместо да залагате на чести и оскъдни поливания, по-добре се концентрирайте върху това да полеете обилно и да подсигурите влага в дълбочина.

Тази стратегия в поливането на тревните площи може да има изключително благоприятен ефект върху здравето и да направи тревата по-устойчива на засушавания при продължително време без валежи или ако например пътувате извън града и няма как да поливате по график.

Това става много по много прост за обяснение начин. Когато поливате по-често, корените на растенията не се развиват, тъй като остават на съвсем малко разстояние под повърхността на почвата.

Причината е, че при оскъдни поливания влагата не отива надолу. При обилни поливания обаче, в дълбочина винаги остава малко влага, която кара корените да отиват надолу.