Засаждане на цветя в градината

Букет от рози, как се извършва професионално засаждане на цветя

Идеалното време за засаждане на цветя е в облачно време, а ако времето е ясно – привечер или рано сутрин. Преди да се извадят за засаждане на постоянно място, младите и крехки растения (разсадът) се поливат обилно, за да са в пълен тургор и да имат пръст около корените.

Цветята трябва да се засаждат на същата дълбочина, на която са се намирали. При засаждане на цветя пръстта се притиска около корените, а след това цветята се поливат. В зависимост от времето на цъфтежа и от трайността им цветята се засаждат в различно време.

Пролетните цветя, каквито са виолата, белисът (паричките), миозотисът (незабравката), силенето и други, са двугодишни. На постоянно място се препоръчва те да се засаждат през есента. Зимуват на открито и рано през пролетта започват да цъфтят.

Обикновено те цъфтят до май, след което загиват. Летните цветя са едногодишни. Те се засаждат през май, след като е минала опасността от пролетните слани. Цъфтят през цялото лято и загиват през октомври от есенните слани. За да има винаги цъфнали цветя в градината, цветята се засаждат на два етапа – през есента с пролетни цветя и през пролетта (май) – с летни цветя.

Основни грижи за цветята

  1. Редовно поливане, особено през летните горещини. Цветята трябва да се поливат всеки ден или през ден, и то сутрин или късно следобед;
  2. Прекопаване на почвата. Отначало почвата се прекопава през 15 дни, за да не образува кора. Добре е след първото прекопаване да се разхвърля разложен оборски тор на пласт, дебел 3-4 см;
  3. Борба срещу плевелите. Появилите се плевели трябва да се отстраняват. Премахват се и прецъфтелите цветове;
  4. Подхранване на растенията през вегетационния период. Използват се лесно разтворими минерални торове и торове течност;
  5. Подстригване на бордюрно засадените растения за поддържане на формата им;
  6. Изрязване на надземните стъбла на всички многогодишни растения (божури, хризантеми и други). Извършва се през есента, след като падне сланата и спре вегетацията.