Здравец на терасата или в двора

здравец

Здравецът е едно от най-обичаните градински растения в нашата страна. Неговата популярност до голяма степен се дължи на това, че той вирее изключително добре на нашите географски ширини и притежава успокояващ вид и аромат.

Той може да се използва изключително успешно за декорация както в двора на вашата къща, така и на терасата във вашия апартамент. Отглеждането му е лесно, стига да се спазват някои съвсем елементарни изисквания на растението.

Как изглежда здравеца

Здравецът е красиво оформено храстовидно растение, което изглежда много привлекателно със своите смарагдово зелени листа и нежни лилави цветове. То има ясно отчетлив свеж аромат, който прави приятни почивката и престоя в градината, когато той е засаден там.

Приятното ухание се дължи на богатото съдържание на етерично масло с високо съдържание на р-цимола, както и на други ароматни съединения.

Как се отглежда

Здравецът може да се отглежда в домашни условия на терасата или в двора на къща или жилищна кооперация. Растението не е много претенциозно, тъй като има едно основно изискване – достатъчно пространство и добре дренирана почва.

Ако го отглеждате на терасата, ще можете да го използвате като декорация и ще се радвате на неговите ярки и свежи цветове от средата на пролетта до средата на есента. Уханието при подходящи условия ще се усеща и във вашия дом.

В градината можете да го използвате като естествена декорация, като предимството е, че няма да се налага да полагате някакви специални грижи. Допълнителен бонус е, че листата, корените и цветовете му могат да намерят разнообразно приложение в грижата за здравето (преди да ги използвате по какъвто и да е начин, се консултирайте с вашия личен лекар).

Подходящ за сенчести места

Растението се развива изключително добре тогава, когато условията за много други видове са неблагоприятни. Причината е неговата по-висока издръжливост на слаба слънчева светлина и дори липса на такава.

Може да се отглежда дори под короните на големи дървета и на северни тераси, където светлината е значително по-слаба. Още едно предимство е, че когато намери подходящи условия, здравецът се развива чудесно в продължение на години, тоест за разлика от много други домашни растения, той е многогодишен.