4 недостатъка на домашната библиотека

библиотека

Имате ли в апартамента си домашна библиотека? Нали се сещате? От онези стари шкафове, които са претрупани в стари книги. Вероятно отговорът, който давате е положителен, подобно на повечето хора.

А замисляли ли сте се, че това може да е по-скоро един голям минус на вашия дом, който да се отразява зле и на начина ви на живот? Ето какво казват по въпроса специалистите по интериорен дизайн и психолозите.

Заема много пространство

Може би на пръв поглед ще си кажете, че е нелепо малко книги да заемат много пространство, но ако погледнем по-задълбочено върху нещата, ще осъзнаем, че всяко нещо трябва да се съхранява някъде.

Дори и да не сте от онези хора, които имат стотици томове литературни произведения, вие все пак трябва да имате шкафове, където да държите любимите романи.

Съответно, тези шкафове заемат ценно пространство във все по-малките съвременни жилища.

Натрупват много прах

Заедно със старите завеси и килими, книгите са другото нещо в нашите домове, което натрупва най-много прах.

Ако намерите удачен начин да се избавите от всичко, което вече сте прочели, то резултатите няма да закъснеят.

Съвсем скоро ще забележите, че в дома ви има нужда от по-малко почистване или поне в стаите, от където сте премахнали няколко торби с непотребна литература.

Изглеждат демоде

Ако се опитвате да докарате малко по-модерен и съвременен облик на своя дом, това може да се окаже ключов момент, който да саботира вашите намерения.

Отрупаните със стари романи и класическа литература лавици отдавна вече не са на мода. Това може да направи обстановката не модерна, както се надявате, а по-скоро като декор на филм от седемдесетте или осемдесетте години.

Намаляват интереса към нови четива

Когато имате толкова много произведения, независимо дали сте прочели всичко или не, това ще се отрази на интереса ви за нещо ново.

Кой би тръгнал да си купува нов култов роман, при условие, че шкафовете му са претрупани с непрочетени стари неща, вероятно много от тях дори и бестселъри.

Освобождавайки се от всичко старо, образно казано се отваря вратата към новото, а това винаги е за добро.

Какво да правим с натрупаните книги

Ако обичате от време на време да си купувате по нещо за четене, то с времето неизменно ще се понатрупат доста неща.

Имайки предвид колко пари сте похарчили по книжарниците, едва ли ще ви бъде приятно да изхвърлите всичко това на боклука. Ето защо трябва да се намери друго решение.

Едната опция е да предложите всичко, което вече сте прочели на свои близки хора. Това е добра идея, защото може да се получи нещо като импровизиран клуб, в който да си разменяте интересни четива.

По този начин ще харчите по-малко и ще имате повече поводи за социални контакти.

Другата възможност е да давате онова, което вече ви е непотребно в близката библиотека. На повечето места от този род дарения като това, което можете да направите вие, са добре дошли.

Разбира се, съществува и още една възможност, за която обаче не споменахме нищо до сега, защото не сме сигурни до колко добра е тази идея.

Можете да продадете литературата, с която разполагате, в някой пункт, където се изкупуват книги втора ръка. Дали ще сте доволни от цената, която се предлага обаче, това е друг въпрос.