4 уреда, които любителите на здравословното хранене трябва да имат

здравословно хранене

Ако сте почитатели на здравословното хранене, вероятно отдавна сте се научили, че е важно не само какви продукти купувате, но и по какъв начин ги обработвате термично след това.

Има уреди, които по един или друг начин помагат да се придържате по-лесно към един по-здравословен начин на живот. И докато една част от тях са но напълно ясни, то други могат да са голяма изненада.

1. Еърфрайър – за любителите на пържената храна

Еърфрайърите са изключително полезни уреди, които дават възможност да се насладим на любимите си пържените храни, но без всъщност да ги пържим наистина. Те използват единствено силата на горещия въздух за да “изпържат” храната.

Така ще си спестите всички негативни ефекти, които пърженето обикновено носи със себе си, като например насищането с огромно количество вредни за здравето мазнини, преминали термична обработка, както и високата калоричност (за повече информация, разгледайте в Nashdom.eu).

2. Уред за задушаване на храна на пара

Уредите за задушаване на храна на пара ни позволяват да приготвим най-различни неща, но това, за което трябва да се отдели малко по-голямо внимание, определено са зеленчуците.

Готвените зеленчуци на пара са един от основните фактори за постигането на здравословното хранене, защото запазват хранителните вещества, но спестяват нуждата от пършене. Освен това, сготвената на пара храна се усвоява лесно и бързо.

3. Слоукукър – за готвене на по-ниски градуси

Ползите от слоукукъра са многобройни, но една от най-интересните е, че ви дава възможност да сготвите храната за по-дълъг период от време, ползвайки по-ниска температура.

Както се знае, високите градуси или дългото готвене отнемат много от ценните свойства на храната, но това не важи ако готвенето става на ниска температура.

4. Микровълновата – голямата изненада тук

Може би мнозина ще се изненадат да видят добрата стара микровълнова фурна тук, но истината е, че този уред ни най-малко не е вреден за нашето здраве. Тъкмо обратното.

Механизмът на работа на микровълновата позволява времето за термична обработка да се свие до минимум, което спомага да се запази възможно най-голяма част от хранителните вещества.

Освен това, храната се загрява в посока отвътре навън, което още веднъж помага да се намалят загубите на ценни минерали и витамини.