7 места у дома, които изискват по-сериозно почистване

почистване на дома

Тук, в NashDom.eu, не веднъж сме писали на тема почистване, а във времена като днешните тази тема е дори още по-чувствителна. За да се чувстваме защитени и сигурни.

С цел да повишим хигиената у дома и за да намалим опасността от това различи бактерии и вируси да подложат здравето ни на риск, почистването трябва да се превърне в ежедневен навик, който да следваме старателно. Ето кои са седемте места, на които трябва да поставим акцент в почистването на един дом.

1. Тоалетната (особено седалката, бутона за водата, дръжката и крановете)

Редно е тоалетната да се почиства по-често, без да се налага някой да ни напомня за това. Тя е изключително чувствителна част от дома, което се изразява в по-честа необходимост от хигиенизиране. Най-голямо внимание трябва да се обърне на местата, които се пипат, например дръжки, кранчета и бутона за водата, а също така и тоалетната седалка.

2. Дръжките на уредите

Дръжките за хладилник, миялна машина, фурна, микровълнова печка и чекмеджета заслужават допълнително внимание. Винаги, когато имате възможност, заделяйте по няколко минути за да дезинфекцираме тези повърхности.

3. Мобилни телефони, таблети и други мобилни устройства

Хигиенизирането на мобилния телефон трябва да бъде наш приоритет, особено във времена като днешните, в които светът е засегнат от пандемия. Почиствайте телефона си с препарат на спиртна основа и памук.

Така ще сте спокойни, че по него няма да останат вируси и бактерии, които да сте внесли от улицата. Същото важи и за дистанционните управления, макар че с тях не излизам на улицата.

4. Компютърни клавиатури и мишки

Макар че не са най-мръсното място в дома, определено клавиатурите и мишките се борят за челните позиции. Хубаво е да добием навик да ги поддържаме чисти и винаги, когато се сетим, да ги “минаваме” със спирт или препарат на алкохолна основа.

5. Дръжки на вратите

Дръжките на вратите са сред най-мръсните места в едно жилище. Особено силно се отнася това за входната врата, където много често, дори всеки ден, пипаме с мръсни ръце направо от улицата.

6. Повърхности на маси, бюра и плотове

Повърхностите се замърсяват не само от ръцете ни, но и заради всичко, което оставяме върху тях. Тук можем да споменем пари, ключове, мобилни телефони и други подобни.

7. Ключовете на осветлението

Ключовете на осветлението са особено мръсни, защото ги пипаме при всяко влизане и излизане от дадена стая или от жилището. Съвсем естествено, ръцете ни не винаги са чисти, ето защо редовното им дезинфекциране с препарат може да намали разпространението на микробите.