Как да избегнем появата на мухъл в банята

Поява на мухъл в банята - как да го избегнем

В повечето жилища банята няма прозорец, а дори и когато има, той обикновено е много малък и не позволява влизането на достатъчно слънчева светлина. В съчетание с по-голямото количество влага, банята се превръща в място със значително завишен риск от поява на мухъл.

Ето защо ние от NashDom.eu решихме да посветим една статия на мокрите помещения и на риска от поява на мухъл в тях, като поставим акцент на това как можем да се предпазим от подобни проблеми.

Какво обича мухъла

Мухълът обича помещения, в които има влага, като това е основното и най-важно негово “изискване” за да се развива. Разбира се, сама по себе си влагата не е напълно достатъчна, като задължително тя трябва да се съчетае и с липса на слънчева светлина.

Ако и температурата в помещението е по-ниска, ето че се създава перфектната среда, в която той да се развива и да се установи трайно.

Как да се радваме на баня без мухъл

Мухълът има едно много неприятно качество и то е, че той е изключително упорит. Именно и упоритостта е това, с което от своя страна вие можете да се справите с него и да го отстраните завинаги.

  • Банята да е проветрена

Поддържайте банята винаги проветрена. Добра идея е дори да държите вратата винаги отворена и да не я затваряте когато това е възможно. Така няма да допускате влагата да се задържа вътре и няма да създавате предпоставки за подобни проблеми.

  • Поддържайте отдушниците

Комините на сградата трябва да са отпушени, отдушниците да работят, а най-добре е да се инсталира и вентилатор на самия отдушник. Така ще бъдете още по-ефективни в проветряването.

  • Подсушавайте след ползване

Ако имате проблеми с мухъл, непременно подсушавайте банята след ползване. Това е от голямо значение и ще позволи да отстраните над 90% от влагата още с това си действие.

  • Използвайте препарати

Ако някъде се  появил мухъл, непременно трябва да придобиете навик профилактично да третирате срещу неговата повторна поява. Не му давайте възможност да просъществува.

  • Чистете редовно

Това е едно от нещата, които можете да направите. Добре поддържаната баня по-рядко страда от подобни проблеми, тъй като мухълът не расте върху стени, които редовно биват обработване дори и с обикновен парцал.