Отпушване на канали – най-разпространените начини

Отпушване на канали

Безспорно на повечето от нас ни се случвало да се запуши канала на мивката, на пода в банята или на тоалетната. Сигурен съм, че на никой не му е приятно да се занимава с отпушване на канали, но в интерес на истината за това обикновено сме си виновни ние самите.

Който и канал да е от гореизброените обикновено се запушва от отпадъци и мръсотия и се налага да да отпушваме запушеният канал. Под отпадъци имам в предвид отпадъци от граната която ядем, различни предмети попаднали в канала и мръсотията която не рядко бива изсипвана в него.

Безспорно едно от най-лошите запушвания се получава при попаднали мръсотия и косми, които образуват една жилава „запушалка“, която вероятно ще ви навлече много главоболия. В такъв случаи ще се наложи или ние самите да го направим с подръчни препарати и инструменти или да потърсим помощ от хора специализирани в отпушването на канали.

При вторият вариант на всеки е ясно какво се случва. Свързвате се с фирмата за ВиК услуги и тя ви изпраща човек или група, която е специализирана в отпушване на канали. Почети винаги специалистите се справят бързо, защото не един път са се сблъсквали с подобни проблеми, а и разполагат с нужното оборудване за отпушване на канали.

При първият определено не е така, защото е нужно вие самите да положите усилия за отпушване на канала, като това не рядко завършва с неуспех въпреки старанието ви. В тази статия ще разгледаме как с подръчни инструменти може да се опитате сами да отпушите запушения канал.

Отпушване на канали – как да се справите

Най-разпространеният начин е да се пробвате да отпушите проблемният канал с пробутвало. Това е уред наподобяващ боздуган и е изключително лесен за употреба. Ако на пример мивката в запушена е добре да налеете вода в нея и след като наместите инструмента на отвора на канала, с енергични движения нагоре-надолу създавате налягане, което ще помогне водата да премине през препятствието, което е запушило канала.

Ако канала е с преливник трябва да го запушите преди манипулацията, за да може да се постигне нужния ефект. Този инструмент може да се използва за отпушване на мивки и за отточни тръби, както и за вани, тоалетни и други канали.

Вторият начин за отпушване на канали е използването на обикновена тел, която може да приспособите за случая. Добре е телта да е по твърда, но едновременно с това и гъвкава, за да може да проникне и в трудно достъпни места, като извивки и стеснения. В края, който ще влиза в запушеният канал се изкривява телта, така че да заприлича на кука.

След като я вкарате в тръбата и стигнете до мястото, което е запушено ще можете да закачите причинителя на запушването и евентуално да го изтеглите. Този начин на отпушване е много ефективен при запушен канал от мръсотия и косми, но на малки разстояния, за да може да се стигне проблемното място.

Третия начин е с водна струя, която създава налягане и избутва „тапата“ от запушения канал. В случая е нужно да закрепите добре маркуч за чешма като след това го поставите в отвора на канала. Когато пуснете водата, понеже тя няма от къде да излезе си пробива път през запушения канал и избутва препятствието си и така не се налага да търсите ВиК специалист за отпушване на канали.