Боя или тапети – лесен избор при добра информираност

Боя или тапети - лесен избор при добра информираност

Боя или тапети да изберем

Стените на вашия дом имат едно предимство, което ги отличава от всичко друго, което ви заобикаля. Това е възможността да променят и преобразуват пространството с помощта на боя или тапет, като по този начин влияят на цялостната обстановка наоколо.

Малките пространства лесно могат да придобият по-обширен вид с помощта на светли тонове, докато обширните домове могат да изглеждат много по-уютни и комфортни ако върху стените се поставят тъмни цветове.

Без боя или тапет, вашият дом никога няма да изглежда уютен, а коя от двете възможности да изберете, това вече е въпрос на лично предпочитание.

Подготовката

Независимо кое от двете решения изберете, вашите стени ще имат нужда от известна подготовка. Това не ваши единствено за случаите, в които се нанасяте в чисто нова сграда с бели стени, върху които до сега не е имало нищо.

Ако на стената преди това е имало тапети, тяхното премахване може да бъде доста досадна задача, която изисква търпение и използване на не малко инструменти. Отстраняването на тапетите може да се извърши както с някои препарати, така и с помощта на по-остри предмети. Тук е важно да припомним, че трябва да се внимава.

Ако ще боядисвате, но имате пред себе си стена с дефекти, коригирайте несъвършенствата с подходяща шпакловка. Оставете да изсъхне 24 часа и след това преминете към боядисване.

Поставянето на предварителен слой бяла боя преди боядисване върху по-тъмна основа, значително ще улесни последващата работа. Важно е да се каже, че боядисването изисква значително по-малко време за подготовка от поставянето на тапети.

Избор и издръжливост

Както боята, така и тапетите предлагат огромно разнообразие от разновидности и цветове. Боите се предлагат с най-различни типове гланц и отблясъци, докато тапетите идват на различни по рода си хартиени и винилови повърхности. Това има за цел постигане на по-голяма дълготрайност и завършеност. Начинът на живот на вашето семейство може да окаже значително влияние върху вашия избор.

Издръжливост на тапетите

Напоследък се предлага огромен избор от тапети, които са изключително устойчиви на износване, което ги прави подходящи за места, на които има деца, както и за помещения с висок интензитет на движение. Предлагат се и много разновидности миещи се тапети. Заедно с плюсовете, обаче, те имат и не малко недостатъци. Тъй като тапетът се нанася с лепило, помещенията с висока влажност, каквито са баните и кухните, не винаги са подходящи. Високата влажност може да причини отлепване на тапетите от стената.

Издръжливост на боята

В зависимост от боята, издръжливостта може драматично да варира. Въпреки това, тя е добра опция за места, на които се стремим да поставим евтино и лесно нанасяне покритие. Макар че някои бои са доста по-скъпи като цена, все пак, в сравнение с тапетите тази опция е доста по-евтина. Да не говорим, че е много лесно при зацапване или одраскване някъде по стената просто да поставим малко от същата боя и да решим проблема.

Разходи

Тапетите и боята могат да варират драматично по отношение на цената. Ако говорим за средните стойности, тапетът е по-скъп за закупуване от боята. Освен това, той изисква за поставянето си и допълнителни консумативи.

Боядисването от своя страна е по-евтино и изисква много по-малко помощни средства за осъществяването си. В допълнение, може да се приложи от почти всеки, дори и от съвсем неопитни хора.

Трябва да се отбележи, обаче, че в търговската мрежа могат да се намерят и евтини тапети. Ако в допълнение можете да ги поставите на стената сами, този вариант може да се окаже и изключително икономичен.

От друга страна, някои бои са много скъпи, а ако искате да ги поставите и професионално, тогава вече разходът на финансови средства може да бъде наистина доста сериозен.

Комбинация от двете

Много хора искат да използват боя, но ги примамва и идеята да имат на стената си различни форми и сложни декорации. Ако вашият случай е такъв, трябва да знаете, че се предлагат боядисващи тапети. Те имат своите фигури и шарки, но определени техни участъци трябва да се оцветят в избрани от вас цветове.