5 съвета при създаването на детска стая

5 съвета при създаването на детска стая

Когато създаваме детска стая, неизменно се сблъскваме с много дилеми. Важно е нашето поведение да бъде отговорно и сериозно, да се насочваме към правилните решения, но също така да се съобразяваме и с нуждите и индивидуалните особености на хлапето.

 

5 неща, от които винаги да се ръководим

Макар че всеки случай е индивидуален, все пак могат да се направят някои обобщения, така че обърнете внимание на следващите редове, защото съветите там важат за всяка детска стая.

1. Осигурете светлина

Децата са изключително елементарно устроени по отношение на режима си за лягане и ставане. Доколкото в детската стая има достатъчно светлина, хлапето ще ляга навреме и ще става рано. Бъдете сигурни, че сутрин стаята няма да бъде мрачна и тъмна, защото само така детето ще се приучи да следва циклите на природата.

2. Осигурете достатъчно шкафове

Не можете да обвинявате хлапето, че не е подредено и организирано, ако вие самите не сте му подсигурили шкафове, в които да прибира своите собствени вещи. Ето защо, добре е шкафовете да бъдат предостатъчно. Ако една от стените е напълно покрита с шкаф, това ще помогне да се приучи хлапето да подрежда повече от вещите си по отделните долапчета.

3. Балансирайте цветовете

Ако цветовете в детската стая не са балансирани, това със сигурност ще окаже някакво влияние върху вашето дете и неговото емоционално състояние. Така например, твърде ярките цветове могат да накарат детето да се чувства агресивно и превъзбудено, като в последствие, то би могло да се почувства твърде изтощено от прекалените емоции и вълнение, които ярките цветове предизвикват.

Обратното – при студените нюанси детето може да бъде несъзнателно тласнато към различни депресивни състояния, които в последствие да окажат неблагоприятен ефект върху неговото цялостно психически, емоционално и физическо здраве.

4. Внимавайте с текстила

Като цяло, поставянето на текстил в стаята може и да е положително, но само ако е в малко количество и мярка. Тук основно имаме предвид килимите, които задържат твърде много прах и по този начин могат да предизвикат у подрастващите редица здравословни проблеми.

Сред най-често срещаните оплаквания, които могат да бъдат стимулирани от праха и акарите в подовите настилки, това са астмата и алергиите, които напоследък придобиват епидемиологични размери.

5. Избягвайте твърде детския дизайн

Децата растат много бързо, което ни навежда на мисълта, че ако сега направите дизайна на детската стая твърде хлапашки, след някоя и друга година ще се наложи да правите тотална промяна.

От друга страна, ако сте по-умерени в това отношение, ще имате възможност да променяте дизайна на детската стая постепенно и поетапно, заменяйки една по една различните части на обзавеждането.

Разбира се, промяна на обзавеждането винаги е необходима и това трябва да се прави на определен период от време, но цялостният редизайн на една стая може да се окаже малко по-скъп вариант, като крайният резултат няма да е кой знае колко по-добър.

Бъдете умерени

При всички положения, независимо какво сте намислили за стаята на хлапето, има едно златно правило – бъдете умерени и балансирани. По този начин със сигурност няма да сгрешите в своите действия, а детето ще се чувства много по-комфортно в своята стая.